Новини

 

Підсумки профорієнтаційного форуму

20.11.2017

16 листопада, в рамках спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – День Студента-2017» проходив форум соціального партнерства «Розвиток системи профорієнтації: від ідеї до реалізації». Захід організовував Київський молодіжний центр до Всесвітнього дня молоді.

За словами директора КМЦ Анни Куценко 52% молоді працює не за фахом. Така невтішна статистика – результат недостатньо розвиненої системи профорієнтації. Саме тому виникає потреба у проведенні подібних заходів із залученням представників органів державної влади та місцевого самоврядування, профільних інститутів громадянського суспільства, батьківських комітетів, закладів освіти та роботодавців з метою налагодження спільної, скоординованої діяльності з питань профорієнтації молоді.

У форумі взяли участь заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема,  заступник голови об’єднання організацій роботодавців України Сергій Прохоров; керівники громадських організацій, зокрема: Наталія Дзюба – голова комісії при Кабінеті міністрів України з питань призначення керівних стратегічних підприємств, Алла Шлапак – депутат Київради, голова ГО «Соціальна Справедливість «Совість», Оксана Лазебник – керівник проекту професійної орієнтації дітей-переселенців, Микола Нестеренко – керівник проекту «Профорієнтатор». До роботи форуму долучилися також і представники КНУ імені Тараса Шевченка (Підготовче відділення, Центр комунікацій, інноваційна освітня платформа «Університет юних правознавців»).

Під час зустрічі спікери та учасники обмінялися досвідом та напрацюваннями у галузі профорієнтаційної роботи, окреслили стратегічні та пріоритетні напрямки розвитку. Зокрема, було порушено ряд важливих питань:

·        про зайнятість молодих людей;

·        про необхідність самовизначення, а відтак і планування майбутнього (горизонт планування активного життя – не менше 50 років);

·        про важливість тісної співпраці і комунікації між бізнесом і вишами;

·        про кризу некомпетентності та необхідність профвідбору;

·        про активне використання профорієнтаційних платформ («Моя професія», «Моя кар’єра» тощо);

·        про роль навичок, отриманих під час роботи у громадських та волонтерських організаціях.

Надзвичайно корисним для учасників форуму виявився досвід профорієнтаційної діяльності Університету Шевченка (цьогоріч КНУ отримав Гран-прі у номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді» на спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – День Студента-2017»).  Презентуючи роботу Університету, Ірина Ляшенко відзначила, що профорієнтаційна діяльність КНУ – процес чітко структурований і багатоетапний, адже «ефективна профорієнтація – одна із ключових засад успішного розвитку університетської освіти, яка хоча й почасти залишається «за кадром» академічного життя, проте відіграє чи не вирішальну роль у професійному та особистому житті кожної людини».

Оскільки форум позиціонувався як платформа для обміну досвідом у галузі професійної орієнтації, КНУ презентував одну з інноваційних профорієнтаційних розробок – Університет юних правознавців (у цьому році  проект підтримали Міністерство освіти і науки України та Міністерство юстиції України).

Завдяки форуму «Розвиток системи профорієнтації: від ідеї до реалізації» відбувся такий важливий обмін досвідом шляхів удосконалення системи професійної орієнтації. Надіємося на подальшу його імплементацію та покращення існуючих показників.

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024