Новини

 

Підсумки профорієнтаційного форуму

20.11.2017

16 листопада, в рамках спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра – День Студента-2017» проходив форум соціального партнерства «Розвиток системи профорієнтації: від ідеї до реалізації». Захід організовував Київський молодіжний центр до Всесвітнього дня молоді.

За словами директора КМЦ Анни Куценко 52% молоді працює не за фахом. Така невтішна статистика – результат недостатньо розвиненої системи профорієнтації. Саме тому виникає потреба у проведенні подібних заходів із залученням представників органів державної влади та місцевого самоврядування, профільних інститутів громадянського суспільства, батьківських комітетів, закладів освіти та роботодавців з метою налагодження спільної, скоординованої діяльності з питань профорієнтації молоді.

У форумі взяли участь заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема,  заступник голови об’єднання організацій роботодавців України Сергій Прохоров; керівники громадських організацій, зокрема: Наталія Дзюба – голова комісії при Кабінеті міністрів України з питань призначення керівних стратегічних підприємств, Алла Шлапак – депутат Київради, голова ГО «Соціальна Справедливість «Совість», Оксана Лазебник – керівник проекту професійної орієнтації дітей-переселенців, Микола Нестеренко – керівник проекту «Профорієнтатор». До роботи форуму долучилися також і представники КНУ імені Тараса Шевченка (Підготовче відділення, Центр комунікацій, інноваційна освітня платформа «Університет юних правознавців»).

Під час зустрічі спікери та учасники обмінялися досвідом та напрацюваннями у галузі профорієнтаційної роботи, окреслили стратегічні та пріоритетні напрямки розвитку. Зокрема, було порушено ряд важливих питань:

·        про зайнятість молодих людей;

·        про необхідність самовизначення, а відтак і планування майбутнього (горизонт планування активного життя – не менше 50 років);

·        про важливість тісної співпраці і комунікації між бізнесом і вишами;

·        про кризу некомпетентності та необхідність профвідбору;

·        про активне використання профорієнтаційних платформ («Моя професія», «Моя кар’єра» тощо);

·        про роль навичок, отриманих під час роботи у громадських та волонтерських організаціях.

Надзвичайно корисним для учасників форуму виявився досвід профорієнтаційної діяльності Університету Шевченка (цьогоріч КНУ отримав Гран-прі у номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді» на спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – День Студента-2017»).  Презентуючи роботу Університету, Ірина Ляшенко відзначила, що профорієнтаційна діяльність КНУ – процес чітко структурований і багатоетапний, адже «ефективна профорієнтація – одна із ключових засад успішного розвитку університетської освіти, яка хоча й почасти залишається «за кадром» академічного життя, проте відіграє чи не вирішальну роль у професійному та особистому житті кожної людини».

Оскільки форум позиціонувався як платформа для обміну досвідом у галузі професійної орієнтації, КНУ презентував одну з інноваційних профорієнтаційних розробок – Університет юних правознавців (у цьому році  проект підтримали Міністерство освіти і науки України та Міністерство юстиції України).

Завдяки форуму «Розвиток системи профорієнтації: від ідеї до реалізації» відбувся такий важливий обмін досвідом шляхів удосконалення системи професійної орієнтації. Надіємося на подальшу його імплементацію та покращення існуючих показників.

Центр комунікацій

 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024