Новини

 

КНУ готуватиме фахівців із питань реінтеграції Криму

11.05.2023

Презентація унікальних магістерських програм для підготовки кадрового резерву із питань реінтеграції Криму, напрацьованих КНУ імені Тараса Шевченка спільно з Представництвом Президента в Автономній Республіці Крим, відбулася 11 травня.  

 

Дві освітні програми «Постконфліктне врядування» та «Урядування на повоєнних територіях» здійснюватимуться на базі Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби КНУ і уже включені до цьогорічних Правил прийому Університету.

Про це повідомив ректор КНУ Володимир Бугров під час презентації програм у Медіацентрі Україна  Укрінформ.

У презентації також взяли участь Постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба. 

Після деокупації Криму потрібно відразу відновлювати публічне управління, щоб не допустити правового хаосу в звільненому регіоні. Для забезпечення функціонування державних та правоохоронних органів, врегулювання безпекових, медичних та гуманітарних питань важливо вже зараз готувати майбутніх фахівців.

Розроблені в КНУ імені Тараса Шевченка дві освітні програми розраховані як на державних службовців, так і на всіх, хто хотів би працювати на деокупованих територіях.

За словами Володимира Бугрова, в основі створення Університетом таких унікальних магістерських програм є величезний досвід у «кримському питанні». У 2014 році заклад прийняв на навчання понад 600 студентів із вишів окупованого Криму. Потім була процедура визнання документів про освіту, виданих на тимчасово окупованій території. Згодом у КНУ була започаткована освітня програма бакалаврського рівня з вивчення кримськотатарської мови й літератури. Усі ці аспекти комунікації стали певним «термометром» ситуації в Криму. «Тому коли Таміла Ташева звернулася до КНУ з пропозицією обговорити питання підготовки кадрів, ми відгукнулися, оскільки вже мали досвід і розуміння поставленого завдання», – сказав Володимир Бугров.

Дуже важливо, зауважив ректор, що в програмах закладено комплексний підхід, який охоплює сферу управління, безпекову та соціокультурну сфери, економіку. «Ми намагаємося у цих програмах відпрацювати варіативність, щоб можна було охопити різні структури, різні підрозділи і головне – різні запити громадян. Люди, які закінчать наші програми, зможуть працювати в органах державної влади й органах місцевого самоврядування на деокупованій території», – зазначив Володимир Бугров. За його словами, на підготовку відповідного кадрового резерву працюватиме не лише Інститут публічного управління та державної служби, а весь Університет, адже для здійснення стратегії деокупації знадобляться фахівці з релігієзнавства, історії, права тощо.

З магістерськими програмами «Постконфліктне врядування» та «Урядування на повоєнних територіях» можна ознайомитися на сайті Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби КНУ.

За інформацією Таміли Ташевої, щоб повноцінно відновити кадровий резерв на звільнених територіях і навіть збільшити його, Україні необхідно буде підготувати близько 50 тисяч фахівців. Важливо не відкладати вирішення цих проблем на «потім», щоб відновлення публічного управління у деокупованих регіонах не відбувалося за умов кадрового дефіциту.

За словами Ірини Верещук, підготовка кадрів є частиною стратегії деокупації Кримського півострова. І це не передчасний план, підкреслила міністерка, оскільки можливість звільнення регіону Збройними Силами України «більш ніж реальна».

Наталія Алюшина повідомила, що запит суспільства щодо відновлення державних інституцій на тимчасово окупованих територіях величезний. Олексій Кулеба подякував КНУ імені Тараса Шевченка за внесок у план з реінтеграції та деокупації півострова.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024