Новини

 

У ботанічному саду Університету встановлять пам’ятник азербайджанському поету Нізамі

19.06.2021

Обговорення проєкту встановлення пам’ятника поетові Нізамі Гянджеві відбулась під час зустрічі керівництва Університету з Надзвичайним та Повноважним Послом Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Ї.В. Пані Ельмірою Ахундовою.

 

Проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова та начальник відділу міжнародного співробітництва Роман Петюра зустрілися з Надзвичайним та Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні Ї.В. Пані Ельмірою Гусейн Ахундовою, радником посольства Вюсал Сулеймановим та президентом спілки бізнесменів Азербайджану в Україні Алі Алієвим.

Під час зустрічі сторони обговорили проєкт встановлення в Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна меморіального комплексу на пошану видатного азербайджанського поета Нізамі Гянджеві, автора знаменитої «П’ятериці» – «Хамсе» (5 епічних поем автора), яку вважають перлиною перської поезії. Творчість Нізамі була важливим внеском для літератури Сходу, її стилістики, осмислення давніх фольклорних сюжетів, мови самих творів. У 2021 році відзначають 880 років від дня народження Нізамі, згідно з датою його народження 1141 р., офіційно визнаною ЮНЕСКО. Ювілейний рік оголошений «Роком Нізамі Гянджеві» за ухвалою президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Спільнота КНУ імені Тараса Шевченка не могла оминути увагою таку важливу віху в історії та духовності наших партнерів. Тому узгоджено встановити монумент поета в університетському ботсаду.

Ксенія Смирнова та колеги з Азербайджану обговорювали стиль майбутньої скульптурної композиції та ухвалили загальну концепцію. Окремі елементи проєкту тяжіють до класики, а деякі належать до модернізму. Матеріалом обрали граніт покост, аби монумент зберігся на століття. Проєктом передбачено не лише пам’ятник, а й фонтан, до якого вестимуть сходи, а також посудини з квітами, які оздоблюватимуть скульптуру. Учасники зустрічі детально розглянули 3D-схеми композиції. Уже восени Київський університет спільно з Посольством Азербайджану сподівається побачити готову роботу – увічнення геніального поета Нізамі Гянджеві. Така співпраця, без сумніву, зміцнює зв’язки не лише культурної та освітньої спільнот України та Азербайджану, а й загалом діалог наших країн.

Довідково: в університетському ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна не вперше встановлюють пам’ятники мислителям з усього світу. Містяни мають змогу побачити серед стежок парку увічнення корейського поета Кім Соволя, індійського філософа Магатми Ґанді, скульптурний комплекс діалогу українського митця Тараса Шевченка та китайського поета Ду Фу.

 

Юлія Кузьменко

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024