Новини

 

Науковці КНУ долучилися до міжнародного відкриття фундаментальних частинок

23.03.2021

Науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка долучилися до глобального міжнародного наукового відриття з фізики.

 

Європейська організація ядерних досліджень CERN та науковий центр Fermilab (США) опублікували статтю про відкриття елементарної частинки, яка свідчить про можливість існування нової форми матерії. 

Учасники проєкту TOTEM на Великому адронному колайдері разом із міжнародною групою DØ, яка працювала на колайдері Tevatron у науковому центрі Fermilab, оголосили про відкриття оддерона. Це зв’язаний стан трьох фундаментальних частинок, які називаються глюонами. Його існування було передбачене близько 50 років тому, але він залишався невловимим для фізиків.

Протягом багатьох років були численні невдалі спроби експериментально виявити оддерон. У останньому дослідженні, що привело до відкриття оддерона, брали участь сотні фізиків з усього світу, зокрема і група вчених з України, які спеціалізуються на дослідженнях фізики високих енергій:

  • Володимир Аушев, доктор фізматнаук, професор КНУ імені Тараса Шевченка;
  • Єгор Аушев, кандидат фізматнаук, засновник Cyber Unit Technologies;
  • Ольга Гогота, кандидатка фізматнаук, молодша наукова співробітниця НДЛ ядерної спектроскопії КНУ імені Тараса Шевченка.

Вони є співавторами наукової статті з цього відкриття, яку спільно опублікували ЦЕРН та центр Fermilab. 

За словами професора Володимира Аушева, доповідь про це відкриття зачитали в CERN 5 березня 2021 року. Про об’єкт дослідження та суть відкриття вчений говорить так: «Якщо спробувати перенести аналогію із мікросвіту, де цей стан спостерігається, в наш звичайний світ, то це було б схоже, наприклад, на відкриття істоти, яка складається лише із світла і не містить в собі жодного атома чи електрона».

До побудови Великого Адронного Колайдера найпотужнішим колайдером був Tevatron. До участі у вимірюваннях на Tevatron долучались науковці і студенти із КНУ імені Тараса Шевченка, офіційні учасники міжнародної колаборації DØ. Вони багато років шукали оддерони і на електрон-протонному колайдері HERA (Німеччина), а також у співпраці із професором Ласло Єнковським (Інститут теоретичної фізики ім. Боголюбова). Багато років українські вчені та студенти їздили до наукового центру Fermilab (США), щоб проводити експерименти на Tevatron, працюючи на пучках протонів і антипротонів. Після порівняння результатів багаторічних вимірювань та експериментів CERN та Fermilab випустили об’єднану публікацію з описом відкриття оддеронів. 

Це – важливе відкриття, яке є принциповим для розуміння фундаментальних взаємодій (взаємодій між елементарними частинками). В дослідженнях брали участь українські вчені, вони вказані у співавторах роботи, що описує це відкриття, і це корисно для іміджу української науки у світі.

 

За інформацією ain.ua

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024