Новини

 

У ботсаду Університету відкрили пам'ятник Махатмі Ганді

02.10.2020

У Міжнародний день ненасильства, з нагоди 151-річчя Махатми Ганді Посольство Республіки Індії в Києві у співпраці з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка відкрили перший в Україні пам’ятник Махатмі Ганді у Ботанічному саду імені О.В. Фоміна.

 

Простір навколо пам’ятника названо «Оаза миру» на честь філософії Махатми. Монумент відкрили перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, посол Індії в Україні Партха Сатпатхі, проректор з міжнародних зв’язків Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Петро Бех. У заході також взяли участь відомий поет і Герой України Дмитро Павличко, члени дипломатичного корпусу, професори й студенти університетів, індологи та інших науковці, а також друзі Індії.

Відкриваючи урочисте зібрання, проректор Петро Бех передав усім учасникам вітання від ректора Шевченкового університету, академіка Леоніда Губерського. Петро Олексійович зазначив, що «відкриття пам’ятника цій Великій Людині в університетському ботанічному саду є проявом дружби між нашими країнами. Київський національний університет імені Тараса Шевченка докладає багато зусиль для зміцнення відносин між Україною та Індією. Ми пишаємося своїми індійськими студентами й випускниками, які здобувають освіту в Україні, а потім працюють на благо рідної держави».

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зауважила, що «сьогодні особливий день для нашої країни, адже ім’я Махатми Ганді в усьому світі асоціюється з утвердженням миру, а нам, українцям, він так необхідний, бо вже протягом шести років ми виборюємо його на Донбасі».

Із вітальним словом до учасників звернувся посол Індії в Україні Партха Сатпатхі. Пан посол відзначив, що «радий бути присутнім на цій особливій події. У день народження великого Махатми Ганді, ми відкриваємо перший його пам’ятник в Україні. Він стане символом дружніх відносин між нашими державами. Я вдячний уряду України, керівництву міста Києва та адміністрації Київського національного університету імені Тараса Шевченка за таку можливість».

Поет Дмитро Павличко задекламував вірш, який він написав у 2019 році з нагоди 150-річчя Махатми Ганді.

 

Махатма Ганді був лідером ненасильницького руху за незалежність Індії проти британського колоніального панування. Він народився 2 жовтня 1869 року в штаті Гуджарат, на західному узбережжі Індії. За фахом юрист. Його методи ненасильницького супротиву, мужність, співчуття та прагнення до правди надихнули лідерів рухів за громадянські права та свободи у всьому світі. Ганді став натхненням для таких лідерів і корифеїв, як Нельсон Мандела, Мартін Лютер Кінг-молодший, Хошимін, Сесар Чавес, Джордж Бернард Шоу, Стів Джобс, Джон Леннон, Альберт Ейнштейн. Філософія Махатми надихає і сучасних діячів.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024