Новини

 

Грантова програма для молодих науковців: Все майже готово

21.05.2024

Грантова програма для вмотивованих аспірантів від Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту вперше презентована в межах КНУЕХРО-Весна2024 на локації «Відділ аспірантури та докторантури».

 

Розпочався останній етап узгодження з Кабінетом міністрів програми заохочення молодих науковців, яку реалізує Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. 

Про це повідомив в.о. директора Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ігор Кречкевич під час зустрічі 18 травня з аспірантами, представниками Ради молодих вчених та студентством Шевченкового університету за участі проректорки з наукової роботи КНУ Ганни Толстанової й начальниці Відділу аспірантури та докторантури Анжеліки Ткачук.

«Все майже готово» – презентував програму Ігор Кречкевич.

Отож, вже зовсім скоро вмотивовані молоді науковці зможуть отримати фінансову підтримку для стажування і проведення наукових досліджень у найкращих університетах світу. Це одна з найамбітніших програм Фонду Президента України, орієнтована на підготовку аспірантів, які сприятимуть відновленню та відбудові країни.

«Одне із завдань, які ставлять перед собою Президент і уряд, – це інтернаціоналізація української освіти в процесі повноцінного залучення України до Євросоюзу. Наука є світовою, і нам теж треба бути в цьому просторі, долучатися наявними силами. Розуміючи це, Президентом було доручено напрацювати для наших активних молодих науковців програму, яка могла б їх підтримувати, допомагаючи тим самим здійснювати цю інтернаціоналізацію. Це програма грантів на навчання та стажування за кордоном. Зараз вона проходить останній етап узгодження з Кабміном, і ви, по суті, одні з тих, хто чує про це вперше», – сказав Ігор Кречкевич.

Хоча програми ще немає в публічному доступі, в.о. директора Фонду розкрив деякі її умови та особливості. Грантова допомога розрахована на термін від трьох місяців до одного року, залежно від завдань, прописаних у навчальних планах грантоотримувача.

Фонд надає грант на навчання чи стажування тим аспірантам, які вже мають запрошення чи домовленість із закордонним університетом. У молодого науковця є свобода вибору. Єдина умова – університет-господар має входити до переліку 250 провідних університетів світу, який буде сформовано на основі чотирьох найпопулярніших світових топ-рейтингів закладів вищої освіти. Маючи конкретний контакт, аспірант подає заявку на отримання гранту до Фонду, який розглядає уже готове побажання. Звісно, заявник повинен володіти іноземною мовою щонайменше на рівні B2.

Ще однією обов’язковою умовою отримання гранту є повернення в Україну. Програма передбачає, що грантоотримувач, обраний за результатами конкурсу, підписуватиме договір про те, що він зобов’язується завершити своє навчання в українському ЗВО і відпрацювати певний період. Адже гранти від Фонду Президента є фактично інвестиціями в науку, і держава очікувано розраховує на результати вкладення коштів.

Виїзд за кордон аспірантів, включно з ад’юнктами, регламентується виключно чинними правилами перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Програма Фонду Президента не міститиме жодних змін цього регламенту. Долучитися до програми можуть молоді вчені до 35 років, згідно із законодавством.

І ще один інсайд від в. о. Фонду Президента: фінансова допомога включає покриття витрат на дорогу, проживання плюс добові, обсяг яких визначатиметься залежно від прожиткового мінімуму країни-господаря. Причому, за словами Ігоря Кречкевича, розмір гранту від Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту не поступатиметься грантовій допомозі за, наприклад, програмою Erasmus. Навіть більше: програма Фонду передбачає можливість оплати на 50% організаційного внеску, якщо приймаюча сторона поставить це за умову.

Уся першочергова інформація щодо грантової програми публікуватиметься на офіційній сторінці Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Ігор Кречкевич запевняє, що невдовзі проєкт стартує, і вже до кінця 2024 року молоді вчені матимуть змогу пройти конкурс, отримати грант і розпочати реалізацію своїх планів.

Проректорка з наукової роботи Університету і модераторка зустрічі Ганна Толстанова зазначила, що КНУ імені Тараса Шевченка має 300 договорів із університетами різних країн світу, а також є членом Альянсу європейських університетів EUniWell. «Ці університети завжди відкриті для молодих науковців КНУ, – наголосила Ганна Толстанова. – Головне – бажання навчатися і розвивати науку».

 

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024