Новини

 

Студенти ІФ КНУ розповідають про навчання у Великобританії

14.11.2017

Студенти 2 курсу магістерської освітньої програми «Середня освіта: українська та іноземна мова: теорія та методика навчання» поїхали на весь семестр до Великої Британії. Там наші філологи навчатимуться до кінця лютого 2018 року у Бердфоршистському університеті за програмою обміну Erasmus+. Після невеликого періоду перебування закордоном студенти поділися корисною інформацію та враженнями від навчання.

Катерина Колодка про навчальний курс, за яким студенти навчалися закордоном: «Ми проходили курс прикладної лінгвістики, тестування та оцінювання (Applied Linguistics: Testing and Assessment), що пропонував нам 3 обов’язкові дисципліни. Одна з них – The Language System and Language Teaching / Мовна система та викладання мови (30 кредитів, 4 астрономічні години на тиждень). У її межах ми вивчали фонетику та фонологію англійської мови, а також їхнє застосування у викладанні та вивченні мови. Ця дисципліна пропонує студентам проходити викладацьку практику в межах університету, при тому, що їхня робота буде спостерігатися через камеру викладачем і студентами курсу з подальшим аналізом проведеного уроку.

Другий предмет (Exploring Research: Concepts and Methods / Вивчення досліджень: концепти та методи (15 кредитів, 2 години)) був зосереджений на вивченні досліджень у прикладній лінгвістиці. А також ми вивчали The Methodology of Language Teaching / Методологію викладання мови (15 кредитів, 2 години). Цю дисципліну ми почали з обговорення, що таке мова, які її функції та навіщо її викладати, а продовжили аналізом різних підходів, методів і технік у викладанні мови. На кожне заняття двоє студентів готують фрагмент уроку з використанням конкретного методу, презентують це в аудиторії, а решта студентів із допомогою викладача оцінюють якість представленого. Окрім цього, усі студенти університету можуть безкоштовно відвідувати факультативний курс Communication Skills / Комунікативні навички, що проводиться 2 рази на тиждень. Цей курс допомагає студентам покращити навички конспектування, граматики, різножанрового письма. Курси повністю реалізовують мету нашої поїздки, що полягає, першочергово, у вдосконаленні професійної компетентності, покращенні міжкультурної комунікації, ретельнішому вивченню іноземної мови та культури. Унікальний та незамінний досвід, який ми отримуємо, обов’язково знадобиться нам».

Про особливості перевірки знань вивчених дисциплін розповів Олександр Петров: «У той час, коли в українських університетах студенти складають модулі, в Бедфордширському університеті прийнято проводити так званий «Assessment». Його мета полягає у перевірці знань студента, що він їх здобув на попередніх заняттях та під час самопідготовки. Протягом одного семестру студенти повинні скласти кілька таких завдання. Усі письмові роботи студенти надсилають до інтернет-бази університету, що називається BREO. Там вони проходять перевірку на плагіат та переглядаються викладачами в онлайн-режимі. У кінцевому підсумку кожний студент може побачити свою оцінку за «Assessment», увійшовши до свого акаунту».

Про систему BREO більше розказала Ангеліна Множинська: «BREO (Bedfordshire Resources for Education Online – Ресурси для навчання в інтернеті) – це набір онлайн-інструментів, що допомагають та підтримують  навчання студентів. Кожний студент має доступ до цього інтернет-ресурсу. Щоб увійти на сторінку BREO, потрібно ввести номер свого студентського квитка та власний пароль. Сторінка одразу розпізнає студента і відкриває всю інформацію, пов’язану з ним: його курси, університетські оголошення та новини. Значна частина BREO – це галузеве віртуальне навчальне середовище (Virtual Learning Environment), програма Blackboard Learn, що надає зручну універсальну платформу для представлення та управління всією інформацією, пов'язаною з навчанням та навчанням через інтернет. Особиста сторінка студента в BREO складається з трьох розділів. Перший розділ – це головна сторінка, де відображені новини і різні оголошення, про які університет хоче повідомити студента.

Із лівого боку сторінки знаходиться блок з посиланнями (quick links) на різні джерела, необхідні для навчання: кар’єра та робота (Careers & Jobs), скарги та апеляції (Complaints & Appeals), угода про співпрацю між студентом, університетом та викладачами (Community Agreement), інформація про курс (Course Information), навчальні ресурси (Learning Resources), каталог бібліотеки (Library Catalogue), навчальне середовище (Study Hub), особиста інформація про студента (SITS eVision), студентська електронна пошта (Student gmail), студентська підтримка (Student Support), навчальні терміни (Term Dates), розклад (Timetable).

Другий розділ називається UNITS, тобто курси, що проходить студент. Зайшовши на цю сторінку, відкривається список обраних студентом курсів. Можна натиснути на будь-який курс і отримати всю необхідну інформацію. Кожен курс містить такі підпункти: оголошення (announcements), загальна інформація про курс (unit information), завдання та відгуки викладача (assessment and feedback), кероване навчання (guided learning), викладацька команда (teaching team), список літератури для читання (reading list). У підрозділі «Оголошення» можна знайти  інформацію про останні події, пов’язані з курсом, наприклад якщо пара переноситься».

Вікторія Вахненко розказала про особливості роботи університетських бібліотек: «Студент може користуватися кількома ресурсами: інструментом для електронного пошуку Discover, каталогом бібліотеки, де знаходяться усі електронні та друковані ресурси. A-Z простір навчальних ресурсів, де можна знайти понад 216 довідників, написаних командою підтримки з академічних умінь. Зручності додає тематичний пошук, розроблений спілкою бібліотекарів, та те, що кожен предмет на сайті BREO містить посилання на відповідний список для читання.

Книжку можна з собою на певний термін з правом продовження, якщо інший студент не забронював її. Коли книжка з’являється у наявності, на email приходить повідомлення. Магістри, аспіранти, дослідники або співробітники можуть користуватися службою доставки документів та користуватися іншими бібліотеками (SCONUL Access, SCONUL Vocation Access Scheme and M25)».

 

Прес-центр ІФ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024