Новини

 

Лекція Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Наталки Цмоць у КНУ

14.05.2024

«Україна сильна. Українці фантастичні. Канада й надалі підтримуватиме Україну в її боротьбі за свободу, а також у повоєнній відбудові та здійсненні реформ. Україна близька моєму серцю».

Такі послання заклала у свою лекцію Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць. Пані Посол виступила перед студентами та курсантами КНУ імені Тараса Шевченка в Мистецькому салоні Червоного корпусу 14 травня.

 

У лекції «Актуальні питання двосторонніх відносин України й Канади» пані Наталка Цмоць насамперед репрезентувала офіційну позицію Оттави в нинішній складний для України час і в довгостроковій перспективі.

Канада залишається союзником і другом України, підтримуючи українську Формулу миру. Нещодавно анонсовано нові пакети військової та гуманітарної допомоги, запроваджуються додаткові обмежувальні заходи стосовно рф. Як співголова Міжнародної коаліції за повернення українських дітей Канада продовжує працювати, аби тисячі примусово депортованих росією маленьких українців змогли ступити на рідну землю.

Водночас, як зауважила пані Цмоць, підтримка Канади виходить за межі ситуативної допомоги. Довгострокова мета полягає у тому, щоб Україна могла приєднатися до Європейського Союзу та НАТО через реформи й реконструкції. Безпекова угода, підписана між Україною і Канадою, унормувала запевнення у багаторічній підтримці нашої країни. Угода охоплюватиме різні сфери – від фінансування програм, які допоможуть жінкам обійняти посади в політиці та бізнесі, до проєктів із забезпечення прозорого інвестиційного клімату.

Пані Посол підкреслила, що після початку широкомасштабного вторгнення рф багато українців знайшли прихисток у Канаді, подібно до перших українських іммігрантів, які сто років тому прибули сюди в пошуках кращого життя та політичного притулку. Українська діаспора в Канаді є однією з найбільших та найстаріших в країні, демонструючи приклад того, як різноманітні культури можуть збагачувати одна одну.

«Україна близька моєму серцю, і я хочу, щоб Україна досягла успіху», – сказала пані Посол і пояснила причину особистих глибоких зв’язків із українською громадою в Україні та Канаді. Дідусь пані Наталки – Кость Цмоць-«Модест» народився на Львівщині й відомий своїми спецопераціями з визволення членів ОУH із в’язниць гестапо. У шлюбі з Марією Білас у них народився син – батько пані Посла. Костянтину Цмоцю вдалося відправити дружину та сина за кордон, а сам він залишився продовжувати боротьбу й загинув у бою. За словами Наталки Цмоць, вона пишається своїм українським корінням і готова більше дізнаватися про нього.

З моменту здобуття Україною незалежності й до 2023 року, коли Цмоць була призначена новим Послом Канади в Україні, пані Наталка уже працювала з різними місіями в Києві. Приємно бачити, зауважила пані Посол, як розвивається тут демократія, як згуртувалася країна перед лицем загрози. Вона захоплена силою духу, сміливістю та духовністю українського народу. А ще – багатогранними талантами українців. До речі, навіть при підборі гардеробу пані Наталка віддає перевагу речам від українських дизайнерів.

Після лекції студенти та курсанти КНУ долучилися до дискусії стосовно майбутнього України, її міжнародної підтримки, очікуваних реформ тощо.

Іван Сачко, студент 2 курсу магістратури Історичного факультету:

«Дуже сильні враження від зустрічі! Цікаво було почути від пані Посла про історію її життя та родинні зв’язки з Україною. Моє питання стосувалося участі Канади в Глобальному саміті миру, який має відбутися у червні в Швейцарії. Пані Посол відверто пояснила, що ситуація складна, адже триває війна на виснаження, але Канада і загалом світ об’єднуються навколо України в намаганні максимально нас підтримати».

Валентин Зацепіло, голова Ради молодих вчених Історичного факультету:

«Я запитував про можливі зміни в політичному житті Канади після майбутніх парламентських виборів у 2025 році. Ми цінуємо нинішню військову, гуманітарну та дипломатичну підтримку Канади, але також знаємо, що внутрішня ситуація в кожній країні часто визначається непередбачуваністю. Тому моє запитання було певною мірою дискусійним. Однак пані Посол відповіла детально, коректно, у межах своїх повноважень і представила Канаду як незмінного партнера та друга українського народу».

На пам’ять про зустріч у КНУ університетська спільнота подарувала пані Послу ексклюзивну авторську вишиванку від одного з українських брендів. Маємо сподівання, що цей подарунок у День вишиванки доповнить вишуканий і елегантний образ пані Наталки. 

Нагадаємо, що під час робочої зустрічі 3 квітня ректора КНУ імені Тараса Шевченка Володимира Бугрова і Надзвичайного та Повноважного Посла Канади в Україні Наталки Цмоць обговорювалися питання двостороннього співробітництва в галузях освіти, науки та культури.

 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024