Новини

 

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

08.05.2024

У 2023 році Верховна Рада встановила 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

 

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як точку відліку закінчення війни, перемогу над нацизмом, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. 

Про це йдеться у звернені ректора КНУ Володимира Бугрова:

«Разом зі всім цивілізованим світом ми відзначаємо перемогу над страшним злом нацизму. Разом вшановуємо пам’ять тих, хто собою засвідчив криваві жахіття Другої світової, – солдатів усіх армій, що перемогли нацистів; трудівників тилу; дітей війни та мучеників концтаборів. Ціна війни – мільйони людських життів. Вічна і світла їм пам’ять...

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава, загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці – в числі світового воїнства, яке збройно нищило нацизм. Українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.  Наші втрати – близько 8 мільйонів осіб (із них п’ять мільйонів – цивільних та три мільйони військових).

Перемога над нацизмом – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільства для всебічної боротьби зі злом. Ця історія якнайкраще ілюструє, як саме спільноти досягають важливих перемог.

Сьогодні Україна героїчно б'ється з підлим і мерзенним ворогом, українські нащадки уславлених переможців над нацизмом відчайдушно боронять нашу землю, життя, свободу та незалежність від рф, захищають світ від новітньої чуми – рашизму. Біль, який принесла в наш дім росія, – невимовний, втрати – непоправні... Проте українська звитяга згуртувала світ до спільної боротьби. Переконаний, що об'єднаними зусиллями ми і тепер переможемо, здолаємо агресора та забезпечимо мир. Тож тримаємо стрій!

Пам'ятаємо – перемагаємо!»

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024