Новини

 

Співпраця між ЄІБ та Україною: лекція Жана-Еріка де Загона

15.05.2024

Голова Регіонального представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у країнах Східної Європи Жан-Ерік де Загон виступив із лекцією в КНУ імені Тараса Шевченка. Зустріч зі студентами й курсантами Університету відбулася 15 травня у форматі KNUDiplomacyTalks.

 

Лекція Жана-Еріка де Загона була на тему «Європейський інвестиційний банк і його сприяння фінансуванню та розвитку освіти в Україні». Очільник постійного представництва ЄІБ в Україні подякував КНУ за можливість розповісти студентській молоді про діяльність ЄІБ.

Відеопрезентація пана де Загона містила такі розділи:

  • значення Дня Європи: походження та святкування;
  • як працює Європейський Союз та його основні інститути;
  • знайомство з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та його функціями;
  • співпраця між ЄІБ та Україною: підтримка під час війни та майбутні стратегії;
  • проєкт «Вища освіта в Україні» та співпраця ЄІБ з університетами.

«Група Європейського інвестиційного банку відіграє ключову роль у Європейському Союзі, підтримуючи його політику та сприяючи сталому розвитку. В Україні ЄІБ докладає зусиль для зміцнення економічної стабільності та сприяння інтеграції з ринками ЄС, наголошуючи на нашому зобов’язанні підтримувати розвиток України і її європейську інтеграцію», – сказав Жан-Ерік де Загон.

Європейський інвестиційний банк входить до ТОП-3 найбільших інвесторів України. Він присутній у країні з 2007 року. «Відтоді наша відданість підтримці України є непохитною», – підкреслює промовець. З 2014 року почалося значне збільшення цієї присутності. У 2023 році саме в Києві відкрито Регіональне представництво ЄІБ для Східної Європи з великою кількістю банкірів і технічних експертів. «Підтримка України є головним пріоритетом групи ЄІБ за межами Євросоюзу», – говорить пан де Загон.

Загалом від 2007 року загальний обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів в Україні становить понад 7 млрд євро!

Після ухвалення програми фінансової допомоги Україні від Євросоюзу Ukraine Facility на 50 млрд євро ЄІБ продовжує відігравати особливу роль. Програма спрямована на відновлення, реконструкцію і модернізацію країни упродовж 2024-2027 років. У рамках Ukraine Facility Європейський інвестиційний банк зобов’язується інвестувати 2 млрд євро для підтримки критичних проєктів державного сектора й зростання приватного сектора. Також буде посилена консультативна підтримка.

За словами лектора, співпраця з ЄІБ означає закріплення в Україні європейських стандартів. Це маркер для інвесторів, який сигналізує, що Україна здатна дотримуватися міжнародних норм у роботі й пропонувати високоякісні проєкти, в які можна інвестувати.

«Європейська інтеграція України – це мета, яка об’єднує більшість українців, дозволяючи рухатися вперед до європейських стандартів, цінностей і можливостей. Це непростий шлях, але він вартий зусиль», – переконаний Жан-Ерік де Загон.

Після лекції Голова постійного представництва ЄІБ в Україні поспілкувався зі студентами та курсантами КНУ. Це була одна з тих змістовних панельних дискусій, яка спонукає учасників до роздумів, пошуку відповіді й певних висновків.

Ось, зокрема, враження та міркування ад’юнкта ВІКНУ Олеся Коваля: 

«Сьогодні представник Європейського інвестиційного банку показував величезні, колосальні суми інвестицій в українську економіку. Ми розуміємо, що ці інвестиції базовані, зокрема, на індексі демократизації, який є виміром демократичного розвитку країни. Моє запитання полягало в тому, чи продовжуватимуться інвестиції за умови, коли показники демократизації падають.

Як я зрозумів із відповіді, у них є відчуття, що Україна йде правильним шляхом і їхні інвестиції рентабельні. Тобто показники показниками, але спілкування з людьми – зокрема зі студентами, які є майбутнім України – переконує їх у тому, що ми націлені бути повноправними членами Євроспілки, а отже, готові до розбудови власної демократії. Так, проблеми демократизації притаманні багатьом країнам пострадянського простору. Однак у нас є те, чого немає в інших, – це сила національної ідентичності. І я бачу, що в Європі це розуміють. Це те, що я для себе сьогодні виніс». 

Захід модерувала проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова. На думку студентів, дискусії у форматі KNUDiplomacyTalks дають чіткі сигнали обом сторонам. Представники міжнародних інституцій та організацій «сканують» настрої українського суспільства. Українцям такі зустрічі додають надії та сподівань на те, що війна завершиться і ми станемо частиною великої європейської родини.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024