Новини

 

Університетська громада відзначила День Європи разом із зарубіжними колегами

09.05.2022

 

Колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка разом з науковцями Європейського Союзу відзначив День Європи.

 

Цей пам’ятний день іще від часу свого заснування присвячувався відзначенню миру та єдності на європейському континенті. Бо «Мир у світі неможливо забезпечити без будівничих зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає.  Організована і життєздатна Європа може зробити фундаментальний внесок в цивілізацію, забезпечивши мирні відносини між країнами…», –задекларовано в засадничій для Європи Декларації Шумана.

На честь Дня Європи на щоглі перед головним навчальним корпусом КНУ замайорів прапор Європейського Союзу. До урочистостей долучилися представники адміністрації Університету й співробітники. У зверненні до університетської спільноти ректор Володимир Бугров наголосив: «Сьогодні, 9 травня, відзначаємо День Європи. Європа – це не просто континент, не тільки об’єднання країн, це – сукупність цінностей, за які сьогодні борються наші воїни й наші добровольці, за які боремося всі ми, бо відстоюємо свободу й незалежність України! Сьогодні на щоглі біля головного навчального корпусу Університету, який одягнувся в оборонні шати, який є серцем Києва – піднімаємо прапор Європейського Союзу, як символ цінностей, що їх ми поділяємо, як символ важливості прав і свобод людини, як символ цінності свободи й незалежності України, як знак усього того, що об’єднує й символізує Європу. Україна – це Європа. Україна сьогодні стала серцем Європи. Україна боронить зараз увесь європейський світ, Україна відстоює європейські цінності. Слава Україні! Слава Європі!».

Далі керівництво й представників КНУ імені Тараса Шевченка було запрошено на дистанційний тематичний FestiWell’22, організований альянсом EUniWell, що об’єднує 8 значних європейських університетів. Делегацію із КНУ щиро привітала й представила європейським колегам очільниця відділу із розвитку альянсу, професорка Беатрікс Буссе. Пані Буссе наголосила: «Відкриття сьогоднішнього заходу представниками від КНУ імені Тараса Шевченка є символічним і значущим рішенням європейської освітянської спільноти. Бо ж саме ви є представниками провідного університету України, на території якої йде війна, а народ якої просто зараз бореться за власну незалежність».

Ректор Володимир Бугров запевнив колегу, що «колектив Університету підтверджує свою рішучу готовність продовжувати освітній процес і вести наукову діяльність у тісній співпраці з європейськими партнерами задля збереження університетської спадщини, примноження наукових знань і розвитку талантів української молоді».

На продовження події виступили також проректорки Ксенія Смирнова й Ганна Толстанова, які поінформували закордонних освітян про вагому роль Університету і його значний потенціал у галузі наукових досліджень, розробок і винаходів, а також інтернаціоналізації освітнього процесу. До академічної спільноти звернувся й новообраний суддя від України в Європейському суді з прав людини, професор Микола Гнатовський, який запевнив, що «міжнародні юристи й правозахисники докладуть усіх належних зусиль для відновлення й встановлення справедливості для України». Підбиттям підсумків зустрічі стали міркування кожного з присутніх щодо важливості європейських цінностей для всього цивілізованого світу.

Потому керівництво та представники КНУ імені Тараса Шевченка зустрілися з президентом Європейської асоціації університетів, професором Майклом Мерфі.

У вітальному слові до учасників ректор Володимир Бугров наголосив: «Ця зустріч якнайкраще засвідчує єдність української освітньо-наукової спільноти з європейською сім’єю університетів». Він висловив подяку зарубіжному колезі за низку послідовних заходів на міжнародній освітній арені задля підтримки української освіти.

Президент Європейської асоціації університетів, професор Майкл Мерфі запевнив українських освітян, що Асоціація від початку повномасштабного вторгнення постійно виступає на підтримку України й усіляко засуджує неправомірні агресивні дії Російської Федерації. Президент ЄАУ наголосив, що кероване ним об’єднання призупинило членство всіх зареєстрованих в РФ інституцій, а також засудило цинічне звернення російської академічної спільноти з підтримкою війни проти України. Професор Майкл Мерфі нагадав про нещодавні рішення, ухвалені на користь України Конференцією Асоціації європейських університетів.

Наприкінці зустрічі ректор Володимир Бугров від імені Спілки ректорів України подякував професорові Мерфі за його гідну особисту позицію та одностайність Європейської асоціації університетів у послідовній підтримці України й української освітньо-наукової спільноти.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024