Новини

 

Заходи Університету до Дня пам'яті жертв Голодоморів

26.11.2021

Київський національний університет імені Тараса Шевченка щороку долучається до Всеукраїнської акції «Запали свічку», аби вшанувати честь мільйонів душ невинно убієнних страшними муками голоду минулих років. Нація українців, хоч і з тяжкими втратами, вижила після трьох голодоморів початку минулого століття. Аби знову стати потужною державою.

 

Нині 100 роковини від початку першого голодомору, організованого червоним режимом Йосипа Сталіна. У селян, які в той час становили більшість населення території України, забирали до колгоспів їхнє здобуте працею майно – врожаї, худобу, реманент для роботи. Те саме повторилося у 30-тих та 40-х роках ХХ століття. Трагічна сторінка нашої історії – Голодомор-геноцид українського народу – мала на меті викорінити український рух спротиву. Найплодючіша земля світу тими роками не могла нагодувати своїх мешканців. Та окупаційна влада не зламала та не знищила українців.

Напередодні четвертої суботи листопада, коли вся Україна вшановує пам’ять жертв Голодоморів 1921-23, 1932-33 та 1946-47 рр., у холі Головного корпусу Шевченкового університету відбулася просвітницька акція «Запали свічку у вікні» за участі керівництва Університету, студентів, співробітників, представників підрозділів Університету. Від середини тижня в Головному корпусі триває виставка, яка відтворює хронологію штучно створеного голоду.

Хвилиною мовчання 26 листопада 2021 року університетська громада вшанувала пам’ять мільйонів українців, хто не пережив ті дні. Ректор Володимир Бугров зазначив: «Сьогодні як ніколи хочеться вигукнути “Ніколи знову!” Ми запалюємо свічку пам’яті в ім’я тих, хто не зміг ще раз обійняти своїх дітей, хто не міг поховати рідних батьків. Ми сьогодні вшановуємо жертв радянського режиму. Закликаю всіх у суботу о 16:00 традиційно запалити свічку на своєму вікні – долучитися до загальнонаціональної акції пам’яті».

Представники КНУ імені Тараса Шевченка також ушанували пам’ять замордованих голодом українців покладанням квітів до пам’ятника «Гірка пам’ять дитинства» біля Меморіалу жертв Голодомору.

Локальні заходи напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів проводили й представники навчально-наукових інститутів і факультетів КНУ імені Тараса Шевченка. Зокрема, працівники історичного факультету та ННІ права прочитали публічні тематичні лекції, а в ННІФ КНУ було організовано символічний мітинг-реквієм із етнічними жалобними псальмами.

 

Глибша й докладніша оповідь про Голодомор 1932-33 років – від Тараса Пшеничного, доктора історичних наук, – у відеоматеріалі Ельдара Якушина.

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024