Новини

 

Команда України плідно виступила на Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики

26.11.2021

Студенти-першокурсники фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка – призери 14 Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики, яка з 15 по 21 листопада 2021 року проходила у столиці Колумбії – Боготі. Через пандемію змагання проводилися дистанційно.

Олександр Козак та Артем Сараєв стали срібними призерами Олімпіади.

Загалом у змаганнях брали участь майже 300 представників з 47 країн світу. Україну представляли дві команди у складі 9 осіб, переможців національної Олімпіади з астрономії та астрофізики. Всі вони стали призерами змагань. У скарбничку збірної завойовано – 1 золоту, 3 срібних та 5 бронзових медалей.

Під час Олімпіади учасникам довелося розв’язати 15 задач теоретичного туру, 2 об’ємні задачі практичного туру, що пов’язані з аналізом даних, та виконати завдання спостережного туру, який цього року проводився у програмі для спостережень за Сонцем та у віртуальному планетарії.

Варто зазначити, що науковими керівниками команд були викладачі, студенти та випускники КНУ імені Тараса Шевченка: Володимир Решетник, доцент кафедри астрономії та фізики космосу, Наталія Бажан і Назарій Фортуна, студенти фізичного факультету та Катерина Баринова, випускниця фізичного факультету, а нині аспірантка Університету Ісландії. Наукові керівники відповідали за роботу в складі міжнародного журі Олімпіади, брали участь в обговоренні завдань, виконували переклади українською, перевірку робіт та вирішували спірні питання в оцінювання робіт наших учасників під час апеляції. Підготовкою збірної України впродовж року опікувалися викладачі і співробітники кафедри астрономії та фізики космосу й Астрономічної обсерваторії Університету.

На місці проведення Олімпіади в Боготі Україну представляли Андрій Сімон, інженер кафедри астрономії та фізики космосу КНУ та Євген Кудрявцев, заступник директора МАН.

Разом з учасниками працювали їх педагогічні керівники, які опікувалися дотриманням всіх вимог до проведення змагання в режимі «онлайн» – Оксана Вернидуб (Інститут модернізації змісту освіти МОН України), Володимир Василенко (випускник аспірантури кафедри астрономії та фізики космосу КНУ), Василь Пономаренко (Астрономічна обсерваторія Університету), Дмитро Солом’яник (МАН). За технічну складову необхідного обладнання відповідала Мала академія наук України, зокрема лабораторія «МАНЛаб».

Наступного року Олімпіада відбудеться в Україні, орієнтовно 12 – 22 серпня 2022 року. Тому бажаємо майбутнім учасникам плідної підготовки, щоб достойно представити Україну.

 

За інформацією Катерини Баринової

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024