Новини

 

Інформаційний день програми Еразмус+ в Університеті

18.10.2021

 Про можливості участі в академічних обмінах, про актуальні програми зі стажування й викладання в закордонних закладах-партнерах, про досвід участі в програмах із міжнародної кредитної мобільності й проектної співпраці йшлося під час інформаційного дня Еразмус+ в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Подія відбулася в змішаному форматі 18 жовтня 2021 року  у головному корпусі Університету. Співорганізаторами інформаційної зустрічі виступили представники Національного Еразмус+ офісу в Україні та Відділ міжнародного співробітництва Університету.

У вітальному слові до учасників події ректор Володимир Бугров наголосив на важливості академічної колаборації: «Історія програм Еразмус в Університеті – це не тільки самі програми й проєкти, а ще й постійна співпраця та розвиток. Досвід такої співпраці – це взаємодія людей та інституцій. Для кожного з учасників, які долучаються до спільних програм і проєктів – це новий досвід і знайомства, а також постійний і динамічний поступ уперед. Щиро бажаю всім студентам і працівникам, які долучилися до сьогоднішньої події, успішно подаватися до участі в програмах і проєктах Еразмус+. Запевняю, що Університет робитиме все можливе, щоб такі проєкти й надалі мали потужну підтримку».

Проректорка Ксенія Смирнова звернула увагу присутніх на три ключові цінності щодо втілення спільних проєктів у межах Еразмус+, зокрема, йшлося про стирання кордонів, налагодження міжкультурної й міжособистісної взаємодії. Ксенія Володимирівна навела статистичні дані щодо можливостей Еразмус+ для представників університетської спільноти, а це – понад 300 реалізованих проєктів в Університеті; можливості кредитної мобільності, доступні для студентів і викладачів КНУ; чотири спільні магістерські програми, що охоплюють різні освітні напрями; три програми в межах напряму Жана Моне й безпосередньо Центр досконалості Жана Моне; п’ять проєктів щодо розвитку потенціалу вищої освіти (журналістика, інформаційні технології тощо) й інші програми та проєкти.

Менеджерка Національного Еразмус+ офісу в Україні Катерина Жданова презентувала учасникам події ключові здобутки української організації, яка цьогоріч провела понад 135 інформаційних заходівКатерина Жданова відзначила важливу роль Київського національного університету імені Тараса Шевченка у світовому освітньому середовищі: «Від початку запровадження програми Еразмус+ саме ваш Університет посідає провідне місце за кількістю учасників програм обмінів для студентів і працівників. Завдяки цьому КНУ утримує високий рівень якості й інтернаціоналізації української освіти, а також розширює коло можливостей для всіх представників університетської спільноти».

Під час заходу присутні мали можливість дізнатися про важливі аспекти функціонування ініціативи Еразмус+, зокрема, ішлося про:

  • реалізацію проєктів на базі КНУ імені Тараса Шевченка, критерії й етапи конкурсного відбору – за доповіддю представниці відділу міжнародного співробітництва Олени Курченко;
  • мету, завдання й досвід роботи заснованої випускниками програми організації Erasmus student network Kyiv – за виступом її президента Артема Целікова;
  • діяльність Центру Жана Моне в Університеті – за виступом професора Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Олександра Шниркова;
  • досвід реалізації проєктів КА2 в КНУ імені Тараса Шевченка – за виступом доцента факультету інформаційних технологій Сергія Броніна щодо втілення проєкту «Рамка цифрових компетенцій для українських учителів та інших громадян» (dComFra). Здобутки міжнародного проєкту Erasmus+ KA2 DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм» презентувала доцентка Навчально-наукового інституту журналістики Богдана Носова, яка зазначила, що цей проєкт як успішний зразок відібраний і запрошений для презентації під час великої міжнародної події – Erasmus+ CBHE Virtual Fair 26-27 жовтня 2021 року. Для обміну досвідом на цю подію обрані 100 найкращих проєктів, які реалізовуються або вже втілені у 65 країнах світу.

Наприкінці інформаційного дня Еразмус+ в КНУ імені Тараса Шевченка учасники події одержали поради й рекомендації від Олени Курченко  щодо участі в міжнародних конкурсах за цією ініціативою, а також всі присутні надихалися досвідом участі в програмах обміну від працівників і студентів Університету. Так студентка Анастасія Микитенко розповідала про досвід навчання в зарубіжних університетах, її колега Ребекка Нью (учасниця програми обмінів на базі КНУ) поділилася інформацією про можливості навчання в Констанцькому університеті (Німеччина), а заступниця начальника Відділу міжнародного співробітництва Надія Серьогіна презентувала особистий досвід успішного стажування в Страсбурзькому університеті (Франція).

Всі учасники заходу переконані, що проєкти від Еразмус+ неабияк допомагають підвищувати якість освітніх послуг провідного українського університету й пропонують додаткові можливості для всіх учасників освітнього процесу.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024