Новини

 

Тринадцяті фольклористичні читання, присвячені професорці Лідії Дунаєвській: «Традиційна культура – шлях духовної деокупації»

27.05.2021

Міжнародна науково-практична конференція Тринадцяті  фольклористичні читання, присвячені професорці Лідії Дунаєвській: «Традиційна культура – шлях духовної деокупації» розпочала роботу в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Захід триватиме 27 та 28 травня, запланована насичена програма.

 

Конференція проводиться з метою об’єднати широке коло науковців-освітян, практиків-фольклористів, музеєзнавців, фасилітаторів ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини, медійників, представників української діаспори, провладних і громадських діячів задля окреслення ефективних шляхів вивчення, збереження й популяризації української традиційної культури, як важливого чинника національної ідентифікації, духовної деокупації та дієвого репрезентанта української самобутності на культурній мапі світу.

Пленарне засідання онлайн-заходу зібрало понад сотню учасників. Відкривав конференцію директор Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, професор Григорій Семенюк. Григорій Фокович зазначив, що фольклористичні читання проходять вже втринадцяте, а їхньою духовною натхненницею, як і загалом для вивчення фольклору в Шевченковому університеті, виступає Лідія Дунаєвська – українська фольклористка, педагогогиня, літературознавиця, поетеса, докторка філологічних наук, професорка, фундаторка й перша завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Учасників конференції привітав також і ректор Університету, професор Володимир Бугров, який акцентував на актуальності Міжнародної конференції, «що стала вже традиційною, але набуває нового звучання». Ректор зауважив, що тематика доповідей конференції вражає: «В епоху метамодерну й постправди фольклор постає як методологічний компонент. Фольклористика має такий евристичний потенціал, що дозволяє переходити в інші царини, вирішувати нагальні націєтвірні питання». Наприкінці виступу Володимир Бугров побажав спільноті конференції «міцного здоров’я та насолоди від інтелектуального творчого спілкування».

У вітальному листі до учасників конференції пані академік Ганна Скрипник, директорка ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, зичила успішної й плідної роботи, а також зауважила, що «діяльність кафедри фольклористики сприяє утвердженню національної ідеї, розвитку й розквіту рідної мови та культури; виховує нові покоління студентів на кращих національних традиціях, навчає українську молодь зберігати народні звичаї й традиції».

Завідувачка кафедри фольклористики Шевченкового університету Олеся Наумовська зазначила, що «деокупація в назві – це, радше, спосіб самовизначення, самоочищення від тенденційних нашарувань радянської минувшини, це наближеність до самих себе, до пізнання своєї ідентичності». За словами пані Наумовської, «найкоротшим, найлагіднішим та найменш травматичним шляхом деокупації є шлях через народну творчість. Тому впродовж усіх років існування кафедри, від її фундаторки Лідії Дунаєвської й донині, ми відстоюємо ідею про фольклор, як про найбільш гуманістичний засіб повернення українству українськості. Кожні наші, тепер уже й тринадцяті, читання присвячено стратегії національної ідентифікації через народну творчість, народне слово, ціннісні виміри, де домінантою в українців завжди була ідея свободи, рідної землі, захисту цінностей предків».

У пленарному засіданні також взяли участь професор Віктор Давидюк із доповіддю про сучасну українську фольклористику в пошуках «прогресивних» підходів; професор Сергій Сегеда з доповіддю про антропологічний портрет княгині Інгігерди; професор Віктор Мойсієнко з доповіддю про поліський «золотник»; професор Юрій Ковалів із доповіддю про фольклорну метафору Емми Андієвської; професор Ярослав Гарасим із доповіддю про фольклористичну концепцію Філарета Колесси в контексті тогочасної європейської науки (до 150-літнього ювілею ученого); магістрантка кафедри фольклористики Марина Мицюк із презентацією проєкту фольклористичного онлайн-ресурсу «PRO – Folk».

До пленарного засідання також долучилася колега з Білорусі, доцентка Ганна Барвенава, із надзвичайно актуальною темою про фольклор і гумор у гаслах та плакатах протестів та революцій у Східній Європі. Перед учасниками конференції постала сучасна народна творчість Білорусі часів кризового періоду її історії, образи якої просякнуті здебільшого світовими традиційними мотивами. Як слушно зауважила Олеся Наумовська, «ми всі впізнали у вашій творчості себе в часи Майданів. Цей наратив нам дуже близький». Наприкінці свого виступу Ганна Барвенава висловила подяку ректорові Володимиру Бугрову за готовність підтримати прагнення до встановлення демократичного ладу в Білорусі, за ухвалення справедливого політичного рішення про позбавлення Олександра Лукашенка звання Почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Нагадаємо, що Міжнародна науково-практична конференція Тринадцяті  фольклористичні читання, присвячені професорці Лідії Дунаєвській: «Традиційна культура – шлях духовної деокупації» триватиме два дні та має вельми насичену програму.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024