Новини

 

Університетом ініційовано соціальний проєкт «Стоп, паніка»

28.03.2020

За ініціативи Інституту психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр створена Гаряча лінія «Стоп, паніка», що є об’єднанням спеціалістів-волонтерів для надання кваліфікованої анонімної консультативно-психологічної допомоги громадянам України і всім, хто опинився на території країни після введення надзвичайних заходів протидії поширенню вірусу COVID2019, і перебувають у стані психологічної напруги у зв’язку з самоізоляцією і карантином.

У структурі Гарячої лінії «Стоп, паніка» діють координатори, фахівці й супервізори, на сьогодні це 75 спеціалістів у галузі охорони психічного здоров’я (психологи, соціальні працівники, лікарі-психотерапевти, лікарі-психологи, психіатри), які є представниками Інституту психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр, Асоціації психіатрів України та Української психологічної асоціації. Технологічно вони взаємодіють у вільному режимі й забезпечують взаємну підтримку. Сформовано групу фахівців, які планують надавати консультативну допомогу медичним працівникам у подоланні панічних настроїв і невпевненості, а також зняття ознак психологічної нестабільності. 

Гаряча лінія «Стоп, паніка» починає своє функціонування на волонтерських засадах і об’єднала для реалізації своїх завдань фахівців на безоплатній основі. Науковою та організаційною структурами на першому етапі роботи Гарячої лінії «Стоп, паніка» є Інститут Психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр. Нині відпрацьовано Положення про функціонування даної ініціативи із зазначенням технологічних алгоритмів. 26 березня 2020 року проведено першу онлайн зустріч 42 фахівців для знайомства, отримання інформації про існування та досвід роботи відповідної ініціативи в Ізраїлі, визначення основних завдань, узгодження перших кроків діяльності. Під час зустрічі спеціалісти наголосили на потребі в методичному забезпеченні, чітко розуміючи про нову унікальну ситуацію, яка виникла для всіх країн світу.

Прийом дзвінків на гарячу лінію здійснюється за телефонним номером

0 800 50 18 92

завдяки патронату даної ініціативи Фондом соціального страхування України. За умови наявності достатнього числа фахівців, дзвінки на Гарячу лінію «Стоп, паніка» будуть прийматися в режимі 24/7.

В умовах, які виникли в Україні і в усьому світі, ми не можемо залишитися осторонь від гігантської кількості проблем, які спіткали наш соціум. Ми запрошуємо долучитися всіх охочих до роботи Гарячої лінії «Стоп, паніка», яка надаватиме безкоштовну допомогу нашим громадянам.

 

За матеріалами Ірини Пінчук,
директорки Інституту психіатрії КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024