Новини

 

Елліністичні дебати в Інституті філології КНУ

27.02.2019

 

Елліністи Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка провели круглий стіл, під час якого обговорювали роль і місце культурної грецької спадщини в сучасному світі.

 

Захід відбувся з нагоди щорічного святкування Всесвітнього дня грецької мови, приуроченого до дати смерті Діонісіоса Соломоса, автора грецького національного гімну. Круглий стіл було організовано 26 лютого 2019 року, у публічних дискусіях взяли участь філологи, історики, перекладачі, культурознавці й представники офіційної влади.

Почесними учасниками заходу стали Георгіос Пукаміссас, Посол Греції в Україні, Александрос Будурис, Генеральний консул Посольства Греції в Україні та інші представники амбасади. Серед присутніх були дослідники античної культури й старожитностей із КНУ, а також науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, Українського католицького університету та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Георгіос Пукаміссас у вітальному слові до присутніх відзначив: «Грецька мова є особливим феноменом у сучасному світі, і навіть аби зник останній грек, ця мова продовжувала б існувати в інших мовах, існувати як міжнародний лексичний тезаурус». На продовження свого виступу Посол Греції в Україні вшанував пам’ять професора Ніни Клименко, котра започаткувала неоелліністичні студії в КНУ.

Віктор Ставнюк, завідувач кафедри історії стародавнього світу та середніх віків історичного факультету КНУ, звернувся у своїй доповіді до актуальної теми тираноборства й захисту демократії. Професор запропонував аудиторії свій переклад і тлумачення складних місць у «Бенкеті мудреців» Афінея. Оксана Ручинська, доцент Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, зосередилася на питаннях аналізу й тлумачення античних епіграфічних джерел, зокрема, оповіла про функціонування інституту благодійництва в тогочасних полісах Північного Причорномор’я. Професор Ірина Голубовська, завідувачка кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики Інституту філології КНУ, зробила екскурс в історію викладання й дослідження грецької мови в Україні, а також висвітлила актуальні питання новочасної української елліністики. Одними із найбільш плідних фахових дискусій під час проведення круглого столу з елліністики в Інституті філології стали обговорення художніх перекладів із грецької мови прозових і поетичних творів сучасних авторів.

Цікавим продовженням круглого столу став виступ Андрія Уса, директора БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», який розповів про діяльність цього фонду й сучасний стан перекладної духовної грецької літератури. На завершення обговорень в Інституті філології КНУ було окреслено перспективи продовження видання серії «Українська елліністика», а також визначено перспективи започаткування низки інших проектів, пов’язаних із розвитком українських візантинологічних студій.

 

За матеріалами доцента Андрія Савенка,

директора Центру елліністичних студій та грецької культури ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024