Новини

 

Студентському самоврядуванню – 25 років!

22.12.2017

22 грудня 2017 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відкрився «Національний студентський форум», присвячений 25-річчю органів студентського самоврядування в Україні.

Відкрили форум ректор КНУ Леонід Губерський, директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров, голова Студентського парламенту КНУ Станіслав Гречка, президент Української асоціації студентів Лідія Фесенко.

Звертаючись із вітальним словом до присутніх, ректор Леонід Губерський зауважив, що «в усі роки студентське самоврядування в Київському університеті працювало дуже активно і нині воно тільки збільшує свої оберти».

Саме студентське самоврядування Київського національного університету імені Тараса Шевченка було першим студентським самоврядування в Україні.

І тому захід продовжився панельною дискусією на тему «25 років органів студентського самоврядування України», участь у якій узяли головні активісти Студпарламенту Шевченкового університету першого скликання (1992 року), зокрема експерт Міжнародного інституту демократій, колишній командир відділення другої роти «Айдару» Євген Дикий, голова Всеукраїнської незалежної профспілки «Захист праці» Олег Верник, керівник Українського центру суспільних даних Сергій Васильченко, працівник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України Ростислав Ткаченко та інші.

Теперішні лідери студентського самоврядування, а це близько 170-ти студентів, які з’їхалися із 24 областей України, аби представити інтереси молоді своїх вишів, мали чудову нагоду поспілкуватися із тими, хто «стояв біля витоків» самоврядування, почути від них про те, як усе починалося у далекому 1992 році, з якими труднощами вони зіткнулися і який масив роботи було зроблено, аби створити сильну і незалежну структуру студентського самоврядування, якою вона є і сьогодні.

Наступним етапом форуму стала зустріч його учасників із Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та віце-прем’єр-міністром з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком. До слова, В’ячеслав Кириленко належить до гурту тих студентів, які увійшли до складу першого Студпарламенту КНУ.

Лілія Гриневич привітала учасників святкового зібрання, наголошуючи:  «Тодішні лідери студентського самоврядування сьогодні творять історію і мають вплив на сучасну політику, тому ставайте лідерами, беріть відповідальність і ця мозольна праця приведе нас до хорошого результату».

Завершився перший день форуму експресивним майстер-класом Михайла Винницького, на якому він розповів студентам, як не стати системним у системі освіти, та музичним концертом у Мистецькому салоні.

«Національний студентський форум» триватиме ще два дні.

Загалом цей захід став найбільшою загальноукраїнською студентською платформою для обговорення питань, пов’язаних із законодавчими пропозиціями у сфері вищої освіти, соціально-економічними проблемами студентства, діяльністю органів студентського самоврядування і таке інше.

Нагадаємо, що Положення про студентський парламент і самоврядування студентів та аспірантів у КНУ будо затверджено Вченою радою університету 1 березня 1993 року.

Систему самоврядування (цитуємо газету «Київський університет» № 13 (1981), жовтень 1993 року) було запроваджено «з метою створення умов для найбільш повного розкриття творчого потенціалу університетської молоді, обговорення та розв’язання питань удосконалення навчально-виховного процесу, науково-дослідної роботи, репрезентації прав та інтересів у стосунках з адміністрацією, громадськими організаціями, держаними органами, підтримки діяльності молодіжних організацій, участі в управлінні університетом, організації дозвілля та побуту».

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024