Новини

 

Успішний старт популярно-історичного фестивалю Legio Historica

19.12.2017

Насиченою видалася субота, 16 грудня, для Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адже у стінах Червоного корпусу пройшла одна з наймасштабніших подій року, що минає, – популярно-історичний фестиваль

Legio Historica.

Ініціювали створення фестивалю кілька студентів-істориків, а викладачі та адміністрація факультету охоче їх підтримали і допомогли реалізувати грандіозний задум.

Захід збігся із Днем відкритих дверей на історичному факультеті й організатори тільки зраділи нагоді продемонструвати допитливим абітурієнтам та всім відвідувачам, що історія – це не запилюжені сувої.

«Щороку на факультеті проводяться Дні відкритих дверей, проте формат їхнього проведення студентам не подобався. Так виникла ідея зробити фестиваль, на якому будуть різні виступи, цікаві лекції. Студентам часто хочеться щось покращити у лекційному матеріалі, послухати істориків зі всієї України» – говорить Валерій Зінченко, в. о. голови Студпарламенту.

У рамках фестивалю працювало відразу 7 локацій, на яких із 10 ранку розпочалася насичена програма, що включала лекції і дискусії, презентації книжок, настільні ігри, покази фільмів.

Серед запрошених лекторів були відомі експерти: Іван Патриляк, Євген Магда, Кирило Галушко, Євген Синиця, Мирослав Борисенко, Тетяна Водотика, Оксана Овсіюк, Лариса Масенко, Василь Павлов, Віталій Гайдукевич, Дмитро Шурхало, Олексій Сокирко, Іван Гоменюк, Оксана Юркова, Олександр Охріменко, Володимир Урусов, Михайло Ковальчук, Володимир Сергійчук, Яна Примаченко, Артем Папакін та інші. Презентації для гостей підготували і військово-історичні клуби реконструкторів: «Курінь Печерської сотні» (доба козаччини), команда «GB-Force» (Велика Британія у Другій Світовій війні), «Varuforos» (Київська Русь).

Ця подія стала непересічною не лише для Шевченкового Університету, але й для столиці загалом, оскільки подібного заходу, присвяченого винятково історичній тематиці, в Україні годі й шукати. Викладач КНУ Євген Синиця це підтверджує: «Не можу пригадати, щоб щось близьке за форматом робили на якихось інших факультетах чи в інститутах Університету Шевченка. Ба більше, не пригадую щось такого й про інші вищі навчальні заклади».

Фестиваль пройшов надзвичайно успішно, проте організатори не збираються зупинятися на досягнутому.

Один із тих, хто започаткував проект Legio Historica, студент другого курсу магістратури історичного факультету КНУ, Євгеній Шатілов ділиться планами команди на майбутнє: «Ми плануємо проект Legio Historica зробити не винятково фестивальним проектом, що проходить раз на рік, а в його межах, на постійній основі, організовувати в стінах Університету публічні події, зокрема лекції, презентації, дискусії, запрошувати цікавих людей, які популяризують історію, видають монографії, загалом роблять щось цікаве. Знаємо, що кожен наступний захід буде для нас новим викликом, а тому врахуємо всі недоліки на цьому етапі і будемо надалі робити все набагато краще».

Слідкуйте за проектом Legio Historica у facebook.

 

Фотографії – Аліна Карбан

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024