Новини

 

Символічна зустріч Тараса Шевченка і Ду Фу крізь століття

14.12.2017

Вони жили і писали в різний час і на різних континентах, але їх об’єднувало спільне покликання – письменство, і важлива мета – захист свого народу. Сьогодні два письменники світової величини – Тарас Шевченко і Ду Фу – стали пліч-о-пліч на одній українській землі.

Із нагоди 25-тої річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Китайською Народною Республікою, з метою поглиблення діалогу між культурними і мистецькими столицями та задля зближення двох націй 14 грудня 2017 року у Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка пройшла урочиста церемонія відкриття скульптур українському генію – Тарасу Шевченку, та співцеві китайського народу – Ду Фу.

В урочистостях взяли участь ректор КНУ академік Леонід Губерський, Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей, відомий китайський скульптор, директор Національного художнього музею Китаю, автор композиції двох мислителів У Вейшань, віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, проректор з міжнародних зв’язків Петро Бех, представники Відділу міжнародного співробітництва, Відділу по роботі зі студентами, співробітники Центру комунікацій, Інституту філології КНУ і, звісно, молодь Шевченкового університету.

У вітальному виступі ректор КНУ Леонід Губерський подякував представникам китайського посольства за співпрацю і прихильне ставлення до Університету та України.

Ректор також порівняв складні долі двох поетів, які присвятили своє життя і творчість рідному народові, і за що неодноразово потрапляли в немилість влади.

«Дуже символічно, що ці скульптури відкриваються на території Шевченкового університету, бо Університет не просто носить ім’я нашого Великого Пророка, а глибоко і свято шанує його пам'ять. І тому те, що тут і сьогодні увіковічнюється пам'ять Тараса Шевченка поряд із визначним китайським поетом Ду Фу для нас є великою честю і приємністю, за що ми вдячні усім, хто долучився до відкриття і створення цієї композиції… Ця скульптура символізує дружбу і співробітництво між нашими народами» – підсумував у своїй промові Леонід Губерський.

В’ячеслав Кириленко акцентував на тому, що відкриття двох скульптур видатних українського та китайського поетів є великою подією для Києва та України, а сам захід – чергове підтвердженням хороших стосунків двох народів.

Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей не приховував того факту, що його нині сповнює радість від важливості події, адже скульптури Ду Фу і Тараса Шевченка є «першим за 25 років встановлення дипломатичних відносин образним віддзеркаленням цивілізованого обміну і діалогу між двома великими народами – Китаю та України».

Митець У Вейшань подякував присутнім за всі теплі слова на свою адресу та повідав про те, що вибір створити скульптури Ду Фу і Тараса Шевченка поряд, не був випадковістю – ці два генії мали схожі тяжкі долі і непересічний талант.

 

Фотографії – Аліна Карбан

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024