Новини

 

Офіційна заява

27.11.2017

Роз’яснення ситуації, що склалася навколо декана факультету інформаційних технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрія Теслі.

Останнім часом у засобах масової інформації з’являються статті, автори яких не лише негативно оцінюють наукові погляди Юрія Теслі, а й звинувачують Університет у бездіяльності та ігноруванні громадської думки.

Для розуміння проблеми варто розмежувати адміністративну роботу та наукові інтереси співробітників.

Юрій Тесля в Університеті обіймає посаду декана факультету. Така адміністративна посада вимагає відповідних знань та компетенцій.

Чинний декан за базову освіту має спеціальність «Автоматизовані системи управління» (КІБІ, 1980 рік, диплом з відзнакою), в 1989 році за цим самим напрямком захистив кандидатську дисертацію. У 1995 році Юрій Тесля пройшов підготовку в США за програмою Світового банку підготовки фахівців для України з методології управління проектами (Project Management). У 2001 році захистив докторську дисертацію на тему «Теоретичні основи, методи та засоби матричних інформаційних технологій управління будівництвом складних енергетичних об'єктів».

У 2004 році був нагороджений медаллю «За працю і звитягу», а у 2009 йому присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Системи прогнозованого активного управління проектами  та програмами соціально-економічного розвитку України в сферах освіти, науки і виробництва».

Відповідно, на час призначення на посаду декана КНУ імені Тараса Шевченка Юрій Тесля відповідав всім формальним критеріям здобувача і мав вагомий досвід адміністративної роботи на керівних посадах.

Як викладач – професор на 0,5 ставки за сумісництвом, згідно з відомістю розподілу годин по кафедрі технологій управління, – Юрій Тесля викладає такі дисципліни: «Системний аналіз та прийняття управлінських рішень», «Інтелектуальний аналіз даних», «Вступ до спеціальності», «Управління науковими проектами», «Застосування сучасних інформаційних технологій в управлінні проектами».

Щодо наукових інтересів та монографій Юрія Теслі. Роз’яснення та експертні висновки з оцінки наукових теорій можуть давати винятково фахівці, а вирішення суперечок та дискусії бажано залишати у наукових колах. Та наразі ця ситуація вийшла за межі наукової площини. Юрій Тесля подав позов до суду на захист своєї репутації, процес розпочато і досі триває.

Університет – державна установа, що діє виключно в правовому полі. Поки не завершено судового процесу й не винесено рішення, Ректорат не має законних підстав вчиняти будь-які адміністративні дії чи санкції. Суб’єктивна думка чи оціночні судження навіть авторитетних фахівців не можуть ставати мотивацією до каральних дій, спрямованих Університетом на своїх співробітників.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024