Новини

 

Шевченків університет запалив свічку пам’яті

24.11.2017

«Про це складно говорити, про це страшно чути. Та, знаючи правду про минуле, ми краще пізнаємо себе, глибше розуміємо нинішні проблеми і запам’ятовуємо уроки історії», – говорить ініціаторка проекту, співачка, волонтерка, президент МА «Територія А» Анжеліка Рудницька.

24 листопада, напередодні Дня вшанування пам'яті жертв голодомору, Анжеліка Рудницька за підтримки «Території А», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ, Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in UKRAINE), ГО «Ділові українські жінки», Фонду відродження культурного середовища Києва провела благодійно-просвітницьку акцію «Свічка пам'яті».

«Це спосіб осмислити історію. Це акція про біль, який ховається у нашій пам'яті. Це світло нашої любові до Всевишнього. Це свічка нашої віри, яка незгасна», – зауважує Анжеліка Рудницька.

Ректор Шевченкового університету Леонід Губерський сказав: «Трагедія Голодомору сколихнула кожну родину. Ми не маємо права цього забути і водночас повинні бути відповідальні за те, щоб такого не повторилося».

Міністр культури України Євген Нищук закликав студентів та усіх охочих взяти участь в акціях вшанування пам'яті жертв Голодомору 25 листопада біля Меморіалу Жертв Голодомору та на Михайлівській площі, а також долучитися до Всеукраїнської хвилини мовчання о 16:00.

Підтримали захід такі діячі культури: Народна артистка України Ірма Вітовська, актриса, режисерка Катерина Степанова. Своє світло до акції принесла й актриса Лариса Руснак, зачитавши вірш «Янгол» Івана Малковича. Про «піджаків минувшини», які знищували село, висловилася народна артистка Наталія Сумська, яка також прочитала вірш та виконала акустично зворушливу пісню. Історикиня Людмила Гриневич прочитала коротку, але детальну лекцію про геноцид 1932-33 років.

Під час акції прозвучали народні псальми від гурту «Стодивниця» (керівниця – Ірина Барамба). Лунала і духовна музика у виконанні хору Київської православної богословської академії (дирегентка – Надія Купчинська). Пані-посол миру Олена Гончарук виконала молитву «Ave Maria».

У цю пам'ятну зустріч відбулася прем’єра кліпу на пісню Анжеліки Рудницької та Поля Монандіза «Люляй-люляй», присвяченої усім, хто загинув за Україну.

«Скільки б нас не вбивали, а ми проростаємо», - неодноразово лунала зі сцени ця життєствердна фраза. І надією на майбутнє є діти. Насамкінець вечора виступили учасники дитячого ансамблю «Правиця» (керівниця – Мирослава Салій). Завершальним акордом заходу став трепетний виступ гурту «Зернятко».

Запаліть свічку пам'яті, вшануйте пам'ять наших предків.

 

За цим посиланням можна переглянути відеозапис із благодійно-просвітницьку акцію «Свічка пам'яті» у КНУ.

 

Фото – Аліна Карбан, Тетяна Воротняк

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024