Новини

 

Промовиста історія України із фільму «Будинок «Слово»…

23.11.2017

Третю річницю Дня Гідності та Свободи університетська спільнота КНУ імені Тараса Шевченка мала нагоду відзначити переглядом повнометражного документального фільму «Будинок «Слово».

Адміністрація та Студпарламент Університету відгукнулися на запрошення режисера фільму, випускника філологічного факультету КНУ, Тараса Томенка переглянути стрічку в столичному кінотеатрі «Київ». На сеансі були присутні ректор Університету Леонід Губерський, проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров, представники адміністрації філософського й історичного факультетів та підготовчого відділення, а також студенти КНУ імені Тараса Шевченка.

У вітальному слові організатори заходу нагадали присутнім, що стрічка стала учасницею офіційної конкурсної програми 33-го Варшавського міжнародного кінофестивалю (2017 р.), а її українська прем’єра відбулася наприкінці жовтня в Харкові.

Режисер фільму Тарас Томенко відзначив: «Молоде покоління, на щастя, не застало репресивної машини, котра працювала за радянських часів. Наш фільм саме про те, що відбувалося в Харкові у 20–30-ті роки минулого століття, це історія одного будинку. Кіно дуже специфічне, у першу чергу його потрібно слухати, величезна увага приділяється звукові. Фільм побудований на історичних матеріалах, на кінохроніці, на унікальних архівних матеріалах, у тому числі й тих, які розсекретила СБУ. Ви побачите цілу епоху Розстріляного Відродження, українських письменників, які жили й працювали в той час та дали величезний імпульс нам, сучасним, своєю літературою й поезією. На жаль, цих людей зараз немає, і саме 80 років тому їх розстрілювали в лісі Сандармох, у Карелії… Було знищено ціле покоління. Тому наше завдання – бути попередженими, тому що ворог – поруч, ворог – недалеко. Бажаю всім відчути ту атмосферу, щоб ця історія ніколи більше не повторювалася з нами».

Після перегляду фільму всі охочі мали додаткову нагоду поспілкуватися з Тарасом Томенком й розпитати про всі аспекти зйомки цієї унікальної кінострічки.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024