Новини

 

Академічна дипломатія та співпраця ректорських середовищ України і Польщі

20.11.2017

12-16 листопада 2017 року відбувся офіційний 4-денний візит делегації Спілки ректорів вищих навчальних закладів України до Польщі на чолі з Президентом Спілки,  ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонідом Губерським.

Візит було організовано Президентом Національної ради науки та вищої освіти Польщі та Президентом Фундації польських ректорів Єжи Возніцьким у співпраці з Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі і за фінансової підтримки Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща.

До складу делегації Спілки увійшли ректори провідних вишів України: ректор Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Віктор Андрущенко, ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Віль Бакіров, ректор Національного університету «Львівська Політехніка» Юрій Бобало, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан та проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петро Бех.

Програма перебування делегації Спілки ректорів у Польщі була досить інтенсивною та охоплювала:

1) участь у Конференції для лідерів університетського менеджменту LUMEN 2017, організованої Паблік Консалтінг Груп у партнерстві з Фундацією польських ректорів, і, зокрема, участь у першій панельній дискусії Конференції разом з польськими ректорами на тему: «Лідерство у вищій освіті та мистецтво ректорства».

Українські ректори стали також почесними гостями прийому та урочистої церемонії нагородження переможців та лауреатів нагороди для лідерів університетського менеджменту LUMEN 2017.

Ректори України та Польщі обговорили роль і місію ректора вищого навчального закладу, який має не тільки гідно його репрезентувати, підтримуючи і посилюючи тісні зв’язки із соціально-економічним оточенням, але перш за все бути здатним взяти на себе та достойно тримати тягар цієї функції та позиції лідера академічної спільноти. Зобов’язання ректора бути носієм влади та здійснювати управління у своїх університетах при дотриманні закону та академічних традицій, інституційної культури цього закладу – саме це визначає сутність місії ректора як таку, що виходить за межі звичайного управління. Ректор, зокрема, повинен бути проводом академічної громади в університеті. Усі ці елементи складають вимоги до лідерства та мистецтва ректорства. Пленарна дискусія з ректорами ВНЗ Польщі та України була присвячена обговоренню загальноприйнятих норм, досвіду та запланованих законодавчих змін в обох країнах. Модератором дискусії був професор Є. Возніцький, учасниками – президенти обох конференцій ректорів: ректор Варшавської Політехніки професор Я. Шмідт, Президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі, та ректор КНУ імені Тараса Шевченка професор Л. Губерський, а також ректор Львівської Політехніки професор Ю. Бобало, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки професор І. Коцан та ректор Варшавського університету природничих наук SGGW професор В. Бєлявський.

2) центральним пунктом програми візиту стала зустріч делегації з керівництвом Національної ради науки та вищої освіти, Конференції ректорів академічних шкіл Польщі у Міністерстві науки та вищої освіти Польщі за участі Першого заступника міністра Олександра Бобко. У міністерстві відбулося урочисте підписання Тристоронньої угоди про співпрацю та партнерство і Додатку 1 до Угоди, який стосується конкретних ініціатив партнерів на найближчі 3 роки.

В урочистій церемонії підписання Угоди взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця та радник Міністра освіти і науки України Наталія Лукова-Чуйко.

Метою укладання Угоди стало підвищення статусу польсько-українського академічного партнерства на системному рівні, зокрема ректорського корпусу, та удосконалення співпраці, яку реалізують Партнери у рамках білатеральних угод. Положеннями Угоди передбачено продовження взаємних візитів на ректорському рівні, розроблення конкретних ініціатив, заходів та проектів задля сприяння ефективній реалізації політики у сфері вищої освіти в обох країнах. З цією метою, згідно з Додатком 1 до Угоди, буде утворено спільну польсько-українську ректорську консультативну групу, завданнями якої є обмін інформацією та обговорення змін, які плануються або впроваджуються у сфері вищої освіти і науки.

Партнери співпрацюватимуть з міністерствами, що відповідають за сферу вищої освіти та науки в Польщі та в Україні, щодо реалізації проектів та ініціатив. Ключовими напрямками співпраці ректорів обох країн є такі:

  • інформування про сферу й масштаби запланованих заходів і проектів та тих, що реалізуються, та надання звітів про їх виконання та результати,
  • взаємодія з міністерствами, на їх запрошення, у реалізації положень відомчих або міжурядових угод про співробітництво в галузі вищої освіти і науки,
  • підтримка діяльності, що спрямована на вдосконалення форм співпраці академічних середовищ обох країн, з урахуванням рейтингів вищих навчальних закладів та спільних міжнародних видавничих проектів, у тому числі наукових монографій,
  • підтримка «мережевих» заходів типу нетворкінг для польських та українських навчальних закладів та ін. У Додатку 1 передбачено також ініціювання проекту щодо демократизації та вдосконалення управління вищими навчальними закладами, у якому могли би взяти участь зацікавлені керівники університетів у Польщі та в Україні. Партнери разом докладатимуть зусиль для пошуку фінансової підтримки щодо реалізації цього проекту, у тому числі шляхом подання заявки на програми ЄС чи державні програми в країнах Партнерів.

3) зустрічі на найвищому рівні у провідних вищих навчальних закладах Варшави та Кракова, зокрема у Варшавському університеті Кардинала Стефана Вишинського (за участі Ксьондза-ректора Станіслава Дзеконського та проректорів університету), Ягеллонському університеті (за участі ректора Войчеха Новака, проректорів та деканів) та Краківській гірничо-металургійній академії AGH (за участі ректора Тадеуша Сломки та проректорів). Результатом кожної зустрічі стали численні ідеї та пропозиції партнерства між вищими навчальними закладами Польщі та України.

Результатом офіційного візиту делегації Спілки ректорів України до Польщі стало зміцнення партнерства між ректорськими середовищами: за підписаною Угодою та Додатком 1 Спілка ректорів України разом з польськими колегами запланували низку конкретних заходів та ініціатив на 2018 рік.

Такі зустрічі на найвищому університетському рівні переконують у тому, що Україна і Польща як найближчі сусіди мають великий невикористаний вповні потенціал співпраці, що здатна суттєво збагатити обидві країни.

Академічна дипломатія та теплі стосунки між лідерами вищої освіти і науки Польщі та України спростовують нав’язуванні деякими політиками обох країн та ЗМІ ідеї щодо ваги конфліктів між нашими країнами та наростання суспільної напруги, оскільки нічого подібного в академічному середовищі не існує. Адже як свідчать результати дослідження польсько-української співпраці у сфері вищої освіти та науки, проведеного у 2014-2015 роках, історичні події не впливають на розвиток академічної співпраці і не становлять істотний бар’єр. Натомість і українські, і польські університети підкреслювали винятковий позитивний характер польсько-українських відносин.

Польські й українські колеги-ректори протягом усього візиту довели, що університети є поза політикою, незважаючи на політичні й історичні розбіжності, різне ставлення до минулого, університети – вічні, вони завжди були й залишаються тими суспільними інституціями, які об’єднують людей, об’єднують народи та які спрямовані у майбутнє. Як слушно зауважили ректор Ягеллонського університету професор В. Новак та ректор КНУ імені Тараса Шевченка професор ЛГуберський, в академічному середовищі варто говорити на рівні університетів, на рівні академічної співпраці, і саме таким чином підтримувати та зміцнювати польсько-українські відносини як найближчих сусідів і найближчих друзів.

 

Подається за матеріалами Ірини Дегтярьової, громадського радника Національної ради науки та вищої освіти Польщі, Фундація польських ректорів.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024