Новини

 

НБУ разом із науковою спільнотою обговорив адаптацію банківського законодавства до вимог ЄС

07.11.2017

3 листопада 2017 року Національний банк України спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка зібрав представників банківської спільноти, фінансових експертів та науковців, щоб обговорити теоретичні та практичні аспекти наближення українського банківського законодавства до положень актів Європейського Союзу на виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Це обговорення пройшло в рамках міжнародної науково-практичної конференції на тему: «Теорія та практика адаптації банківського законодавства України до вимог ЄС», організованої регулятором та  вищим навчальним закладом.

Відкриваючи захід, начальник управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку Володимир Кучин розповів про кроки  центрального банку зі створення механізму імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у рамках загальнодержавного моніторингового підходу.

Зокрема, у Національному банку  ведеться робота з реалізації планів імплементації чотирьох фундаментальних для банківського сектору актів:

  • Директиви ЄС 2013/36 та Регламенту ЄС №575/2013 (так званий пакет CRD/CRR IV), який встановлює правила доступу до діяльності кредитних організацій, визначає наглядові повноваження та інструменти пруденційного нагляду
  • Директиви 2002/87/ЄС щодо додаткового нагляду за банківськими групами
  • Директиви 2009/110/ЄС, яка визначає правила започаткування, здійснення та пруденційного нагляду за діяльністю установ, що працюють з електронними грошима.

За словами Володимира Кучина, плани НБУ спрямовані на оновлення правової бази у частині визначення нових вимог до структури капіталу, коефіцієнтів достатності капіталу, впровадження вимог до банків щодо внутрішнього процесу оцінки достатності капіталу, удосконалення вимог щодо корпоративного управління в банках, підвищення якості управління ризиками та ін.  На сьогодні Національний банк розвиває компетенції з оцінки якості управління ризиками та ступеня схильності до ризику.

У Національному банку також триває робота з удосконалення порядку здійснення операцій із використанням електронних платіжних інструментів із урахуванням нового законодавства ЄС – Директиви 2015/2366 (Директива PSD2). Найближчим часом центральний банк запланував підготувати окремий детальний план із її імплементації.

Крім того, центральний банк продовжує адаптувати власну нормативну базу з урахуванням рекомендації Групи з протидії відмиванню грошей FATF та положень актів ЄС, зокрема Директиви 2015/849/ЄС та Регламенту 2015/847/ЄС. Вони стосуються підвищення ефективності системи запобігання та протидії відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

«Наразі впровадження вимог Угоди про асоціацію у сегменті банківського законодавства йде за планом, і НБУ сподівається, що повністю імплементувати механізм банківського нагляду за європейським зразком вдасться до 2021 року», – зауважив Володимир Кучин.

Крім того, досвідом із впровадження норм ЄС поділилися директор департаменту регулювання банків, платіжних установ та кредитних спілок Органу фінансового нагляду Республіки Польща Анджей Рейх та  директор Офісу Правління  Фонду банківських гарантій Республіки Польща Артур Радомскі.

Анджей Рейх наголосив, що для країн, які прагнуть долучитися до європейської спільноти, регуляторна та наглядова конвергенція із ЄС є необхідністю. Артур Радомскі поділився досвідом впровадження у Польщі вимог Директиви 2014/59/ЄС щодо оздоровлення та реструктуризації кредитних установ. Він підкреслив, що у процесі впровадження тих чи інших норм важливим є забезпечення публічної обізнаності та розуміння нововведень.

Представники наукової спільноти поділилися своїми доробками у частині підходів до імплементації Директиви (ЄС) 2015/2366,  впровадження стандартів  Базелю ІІІ щодо додаткових буферів капіталу банків у контексті адаптації банківського законодавства до вимог ЄС.

Національний банк планує і надалі продовжувати співпрацю із юридичним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Усі доповіді міжнародної конференції будуть опубліковані у спеціальному випуску Eurasian Academic Research Journal наприкінці грудня цього року.

 

Першоджерело

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024