Новини

 

Університет Шевченка відвідав Посол Хорватії

03.11.2017

Зустріч ректора Університету Леоніда Губерського із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія Паном Томіславом Відошевічем відбулася 3 листопада в Головному корпусі КНУ. 

Розмова проходила за участю проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) Петра Беха, завідувачки кафедри слов’янської філології Інституту філології КНУ Ольги Паламарчук, секретаря посольства Республіки Хорватії Валентини Алістратової, лектора хорватської мови, викладача кафедри слов’янської філології  Інституту філології КНУ Горана Мар’яновича.

В ході розмови Пан Посол виявив палку підтримку українському народові у його боротьбі за незалежність, мову та європейські цінності. «Ми розуміємо вас краще, ніж будь-хто, адже свого часу навіть подумати не могли, що югославська народна армія, що була і нашою армією також, зможе бомбардувати наші міста, вбивати нас». Пан Посол висловив сподівання, що досвід Хорватії стане у пригоді Україні. Це і «досвід власного шляху до ЄС. Ми були останньою країною, яка стала членом Європейського Союзу. Причому, ми робили це індивідуально. Решта, як правило, групами». А також «досвід мирної реінтеграції наших території».

Ректор Університету подякував Пану Послу за підтримку та наголосив, що у часи війни, «коли на лінії зіткнення є і наші викладачі, студенти та співробітники, коли й серед загиблих героїв є наші студенти, фронт університету – працювати, давати знання, готувати висококваліфікованих фахівців» .

Було погоджено, що плацдармом для обміну культурним та науковим досвідом має стати Хорватський культурний центр на території Інституту філології Університету – місці, де вивчення хорватської мови та літератури в далекому 1993 році вперше в Європі було виділено в окрему дисципліну (в Університеті відмовилися від практики викладання сербо-хорватської мови як однієї дисципліни).  

 

Центр комунікацій  

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024