Новини

 

У КНУ презентували «Кобзар у степах Казахстану»

01.11.2017

1 листопада 2017 року в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка було презентовано проект «Кобзар у степах Казахстану».

У події взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Ордабаєв Самат Ісламович, ректор КНУ Леонід Губерський, автор проекту, режисер відеостудії імені Івана Миколайчука Євген Козак, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень та ін.

Стрічка «Кобзар у степах Казахстану» – це міжнародний українсько-казахський проект, присвячений пам'яті Івана Миколайчука.

Як говорить сам творець фільму: «З  великою реалістичною силою розкрилися побутописні якості у творчості Шевченка періоду заслання. Він шанував національний характер, звичаї, особливості поведінки казахів, туркменів. Обирав героїв для своїх сепій з-поміж демократичних низів, змальовував їх із щирою симпатією. Цікава тема у побутових композиціях цього періоду – життя казахських дітей. На повну силу розкрилося обдаровання Шевченка-пейзажиста під час його праці в Археографічній комісії та пізніше в експедиціях на Арал і в гори Каратау».

Відеоряд кінострічки підсилює казахська музика композитора-сучасника Тараса Шевченка Курмангази Сагирбайули, якого, як і Шевченка, неодноразово заарештовували, проте це не зламало силу духу митця.

Учасники заходу мали нагоду переглянути цей унікальний фільм.

  Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024