Новини

 

XVII тиждень італійської мови у світі в ІФ КНУ. Підсумки

01.11.2017

 24 жовтня 2017 року в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка завершилися заходи в рамках

17-го Тижня італійської мови у світі.

Тиждень італійської мови у світі було запроваджено з ініціативи Академії делла Круска (найпрестижнішої італійської лінгвістичної установи) та за підтримки Міністерства закордонних справ Італії у 2001 році.

Відбувається він щорічно у передостанній тиждень жовтня під високим патронатом Президента Італії.

Метою заходу є поширення італійської мови у світі.

Центральна роль в організації Тижня італійської мови у світі належить Італійським культурним інститутам, консульствами Італії, університетам, комітетам суспільства Данте Аліг'єрі та різним асоціаціями італійців за кордоном під патронатом Президента Італійської Республіки.

Тиждень включає заходи, спрямовані на ближче знайомство з Італією, її мовою, культурою, історією та сьогоденням. Крім того, учасники заходів мають змогу почути італійську мову від її носіїв, долучитися до дискусій та інтерактивних вправ, здійснити власні доповіді.

Цього року Інститут філології КНУ став головним майданчиком для проведення заходів Італійського Інституту культури в Києві.

Саме тут відбулася інавгурація українського Тижня італійської мови в світі за підтримки університетів Києва, Харкова, Одеси, Львова, Запоріжжя, Маріуполя.

Темою Тижня-2017 стала «Італійська мова та кіно». Особливу увагу було приділено постаті Луїджі Піранделло, адже нині минає 150 років від дня його народження.

Урочисте відкриття заходів відбулося 12 жовтня 2017 року в Мистецькій залі Інституту філології. Учасників Тижня привітали представники університету: директор Інституту Григорій Семенюк, директор Центру італознавства ІФ Ганна Агеєва та представники Італійського Посольства, зокрема радник Посольства Жоель Мелькіорі та директорка Італійського інституту культури Анна Пасторе.

У відкритті взяли участь викладачі італійської мови ІФ: Ганна Агеєва, Марія Гарсія, Валерія Охріменко, Ольга Толстова та студенти ІФ – філологи і перекладачі всіх курсів, які вивчають італійську мову як першу та другу.

Після доповідей студентів, захопливу лекцію прочитав професор з університету Ca’Foscari (Венеція), літературознавець, драматург Паоло Пуппа на тему «Сучасність Луїджі Піранделло».

17 жовтня відбувся показ стрічки Паскуале Шімека «Malavoglia».

18 жовтня заходи продовжились студентськими презентаціями і доповідями італійською мовою із залученням аудіо-візуального матеріалу на тему «Італійська мова та кіно». Опісля письменник, журналіст Сільвіо Перрелла прочитав лекцію на тему «Чистилище живих. Образи міст та розповіді людей».

Слухачів лекції прийшли привітати – Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа та директор Італійського інституту культури в Києві пані Анна Пасторе.

Лектор, використовуючи повсякденні та водночас унікальні фотозображення, провів для слухачів прогулянку Неаполем. Сільвіо Перрелла побудував свою розповідь за принципом «Le fotografie – sono il cinema della mente» («Фотографії – це кіно розуму»), аби слухачі могли поринути в надзвичайну літературну атмосферу цього міста, відштовхуючись від архітектурних форм, особливостей природи. Письменник наводив літературні, кінематографічні асоціації, розповідав не лише окремі факти, але й власні історії зустрічей із відомими літераторами сучасності. На завершення автор зачитав уривок із власної книги «Insperati incontri». Письменник розповів, що планує обов’язково відвідати місто Дрогобич, аби ознайомитися із фресками відомого польського письменника та художника Бруно Шульца.

23 жовтня 2017 року у стінах ІФ відбувся семінар-тренінг для викладачів італійської мови на тему «Кіно у викладанні італійської мови», що його провели викладачі університету Ca’Foscari Фабіо Каон і Анналіза Брікезе. У події взяли участь викладачі італійської мови з Києва, Одеси, Запоріжжя, Маріуполя, представники Товариства Данте Аліг’єрі, СШ №130 «Данте Алігг’єрі» (Київ), Тренінг тривав 8 годин.

Завершальним заходом XVII Тижня італійської мови в світі в ІФ став семінар за участю студентів-філологів, які в Центрі італознавства ІФ переглянули документальну стрічку про Італійський центр кінематографії Cinecittà (найвідоміший знімальний майданчик Італії).

Тиждень італійської мови став яскравою подією для всіх, хто любить і захоплюється італійською мовою та культурою.

 

Автори тексту – Ганна Агеєва, Олена Глущик,

Фото – Валерій Попов

Прес-центр ІФ

 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024