Новини

 

Представники Facebook прочитали лекцію студентам КНУ

24.10.2017

23 жовтня 2017 на комп’ютерних наук та кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка представники всесвітньовідомої компанії Facebook привідкрили для студентів завісу таємниці творіння Марка Цукерберга.

Інженери програмного забезпечення, українці Остап Коркуна, Андрій Чернуха, Тарас Зубик та американка Кармен Уан розповіли, що інтерфейс, що ми його бачимо щодня, заходячи у соціальну мережу – це лише верхівка айсберга, адже від нас прихована уся та неймовірна технічна інфраструктура, над якою вже більше 10 років працює величезна команда професіоналів.

Остап Коркуна ознайомив слухачів заходу з елементами програмного забезпечення (software). Всіх здивував той факт, що в майбутньому найбільша соціальна мережа у світі була створена на тривіальній мові програмування PHP. Аудиторією розлетівся сміх, адже кому, як не шевченківським кібернетикам відомі слабкі сторони цієї скритової мови, зокрема її «феноменальна» швидкість. Проет, як з'ясувалось далі, зі зростанням кількості користувачів програмісти були вимушені прискорити програму за допомогою HHVM.

Спікер Андрій Чернуха, до речі, випускник КНУ, розповів слухачам про апаратне забезпечення (hardware). Чи знали ви, що середні енергетичні втрати компаній становлять 27%, а фахівцям Фейсбуку вдалось скоротити цей показник до 7%? Чого варта лишень їхня інноваційна технологія вентиляції та охолодження серверів у дата-центрах! 

Фред Брукс казав: «Те, що один програміст може зробити за один місяць, два програмісти зроблять за два місяці». Послуговуючись саме цим принципом Фейсбук надає перевагу роботі в маленьких командах. Вони вважають, що саме це підвищує продуктивність праці кожного співробітника за рахунок досягнення найвищого рівня взаєморозуміння між колегами.

Найцікавішою частиною зустрічі виявився інсайд від працівників компанії. Спікери розповіли свої історії, як саме вони потрапили на роботу до Facebook. Андрій розказав про літнє стажування у компанії в 2013 році та запрошення на постійну роботу до Каліфорнії. Тарас Зубик теж був запрошений до цієї філії, але доля вирішила інакше і йому відмовили у візі. Та Фейсбук не хотів так просто відпускати цінного співробітника. Тарас отримав job-offer у Лондонський офіс. Хлопець жодного разу не пожалкував про такий збіг обставин. Сьогодні він займається розробкою, впровадженням та оптимізацією технології Oculus. Остап навчався на механіко-математичному факультеті Львівського національного університету, але завжди тяжів до програмування. Він не пропускав жодної олімпіади або хакатону з цього предмету й одного разу опинився у Лас-Вегасі на заході, спонсором якого був Фейсбук. І от вже три з половиною роки він насолоджується роботою в компанії, де займається створенням систем моніторингу несправностей.

Хлопці дали кілька слушних порад студентам, які хотіли би працювати з компанією:

  • не бійтесь провалу;
  • практикуйтесь і колись все вийде;
  • будьте впевнені в собі та своїх силах і вміннях;
  • виділіть в собі щось, що вирізнить вас серед інших кандидатів;
  • вірте!

Отож, лекція виявилась неймовірно пізнавальною навіть для тих, хто далекий від світу програмування. Слідкуйте за новинами, або не пропустити нові заходи!

 

Текст: Дарина Федосеєнко

Фото: Ольга Дворова

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024