Новини

 

Студенти КНУ діляться враженнями від навчання у Фінляндії за програмою Еразмус+

11.10.2017

Завдяки довготривалій та плідній співпраці Київського національного університету імені Тараса Шевченка з партнерським університетом Novia (Фінляндія), майже 30 студентів і викладачів факультету психології мали змогу навчатись, викладати, стажуватись у країні, система освіти якої визнана однією з найкращих у світі.

Студенти факультету психології Андрій Печиборщ і Ангеліна Шубчинська, які саме перебувають у кампусі Novia в місті Турку, діляться своїми враженнями від поїздки за програмою Еразмус+, університету та Фінляндії загалом:

«Еразмус+ відкриває новий світ, світ ідей та пригод. Неможливо розповісти про все, що відбувається із учасниками програми. Варто лише сказати, що Еразмус+ дає змогу розкрити себе по-новому, побачити нові сторони власної особистості.

У чому можна відкрити для себе Фінляндію, як не в її культурі? Знадобиться далеко не два місяці аби пізнати усі тонкощі. Тому ми надзвичайно раді, що зараз тільки екватор.

Привітності, чуйності та готовності допомогти у фінів хоч відбавляй. Не раз ми потрапляли в цікаві ситуації, в яких би не розібралися без їхньої участі. Першими, кому ми довірили власне життя за кордоном були наші тьютори (прим. ред.учитель, наставник), які стали для нас справжніми друзями. Вони допомогли не лише адаптуватися та влаштуватися на новому місці, але й відчути себе як вдома.

Потрібно проявити неабияку ініціативу, щоб стати частиною студентського життя в місті Турку. Проте активні студенти потурбувалися, аби щасливі та яскраві спогади про навчання залишилися в пам’яті надовго. Ледве не кожен студент є учасником однієї зі студентських спілок, що регулярно організовують різноманітні культурні події: тематичні вечори, свята, вечірки, спортивні змагання.

Що може бути більш незвичайним, ніж проживання в «інтернаціональному гуртожитку»? Різноманіття культур, мов, національної кухні, музики і стилю життя – все це можна побачити і почути лише вийшовши зі своєї кімнати. Спільні вечірки, вечори національних страв, подорожі та просто душевні розмови – все це стало частиною нашого життя.

Novia – це університет прикладних наук і робить ставку на «створення» кваліфікованого спеціаліста. Звичайно, кожен студент сам себе «створює», бо 40% всього періоду навчання має змогу (і повинен) пройти практику у власноруч обраному напрямку. Такий темп навчання (пари + практика) майже унеможливлює «начитку» матеріалу, тому студенти збираються разом на заняттях лише, аби подискутувати на певні теми або разом опанувати практичний матеріал. Вся дослідницька робота проходить online у спеціально створеній для цього навчальній платформі Moodle. На жаль, студенти «за обміном» не мають можливості проходити практику, бо не вивчали фінської мови, проте на трьох із п’яти курсів є, так звані, field visits (прим. ред. – поїздки на місця), що передбачають відвідування релевантних курсу місць, де професіонали діляться досвідом та секретами роботи в певній сфері. Ми вже відвідали три таких місця.

Загалом, навчання у Фінляндії можна охарактеризувати так: «Хочеш – роби, не хочеш – до побачення». Акцент робиться на самоосвіті, практиці та мотивації стати професіоналом».

 

Наразі оголошено новий конкурс Еразмус+ Глобал на навчання протягом весняного семестру 2017-2018 навчального року в Novia університеті.

Деталі та реєстрація за посиланням на сайті психологічного факультету КНУ.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024