Новини

 

Лекція Тамари Гундорової в Інституті філології

28.09.2017

У переповненій аудиторії Інституту філології тіснилися студенти і викладачі, щоби послухати лекцію «Посторієнталізм і екзотика

в сучасній літературі».

Саме з такою темою виступила 27 вересня літературознавець, культуролог Тамара Гундорова. Вона читала лекції в різних куточках світу: в університетах Японії, Австралії, Великої Британії, Америки. А з ініціативи завідувача кафедри історії української літератури, теорії літератури і літературної творчості професора Людмили Грицик завітала й до Інституту філології. Її лекція стала початком циклу занять, що є синтезом академічного і художнього типів орієнталістики в українській літературі.

Дослідження Тамари Гундорової є свідченням нового рівня розвитку українського літературознавства. Працюючи в науковому полі постколоніальної критики, літературознавиця поділилася з присутніми своїми напрацюваннями.

У своїй лекції вона проаналізувала образ України в літературних текстах різних країн: Великої Британії («Коротка історія тракторів по-українськи» Марини Левицької), Польщі («Українка» Барбари Космовської), Австралії («Білий тигр» Аравінда Адіга) та України («12 обручів» та «Перверзія» Юрія Андруховича). Відштовхуючись від питання «як хтось дивиться на когось», а в конкретних літературних прикладах «як Захід дивиться на Схід», Тамара Гундорова проаналізувала орієнталізм в українському контексті крізь парадигму «я» та «інший».

Кінець лекції перейшов у дуже актуальне русло, адже механізми орієнталізації яскраво виражені нині і в середині України, коли в категорію «інший» переводять внутрішніх переселенців з Донбасу. Тому така лекція стала корисною не лише присутнім студентам і викладачам-сходознавцям і літературознавцям, а й варта уваги політологів.

 

Текст – Каріна Дорошенко

Фото  Аліна Карбан

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024