Новини

 

Норвезько-українська літня школа з оцінки вразливості критичної інфраструктури

06.09.2017

20-31 серпня 2017 року у КНУ імені Тараса Шевченка працювала міжнародна «Норвезько-українська літня школа з оцінки вразливості критичної інфраструктури в пост-радянський період: на прикладі України» (грант Уряду Норвегії та Норвезького фонду SIUCPEA-ST-2016/10002 («Norwegian-Ukrainian Summer School on Vulnerability Assessment of Critical Infrastructures in the Post-Soviet era: Case Ukraine»). З 21 по 26 серпня захід відбувався на факультеті комп’ютерних наук та кібернетики, а з 26 по 30 в Канівському природному заповіднику (www.schoolcip.knu.ua).

 

Координатори норвезько-української літньої школи: професор Олексій Гайворонський (Норвезький університет науки і технологій, Трондхейм, Норвегія) та професор Володимир Заславський (професор факультету комп’ютерних наук та кібернетики КНУ імені Тараса Шевченка).

Установи партнери: Інститут кібернетики імені В.М.Глушкова та Комітет системного аналізу НАН України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», факультет прикладної математики.

Відкриття міжнародної норвезько-української літньої школи відбулося на факультету комп’ютерних наук та кібернетики за участю проректора з міжнародного співробітництва, професора Петра Беха. Він акцентував увагу на важливості розширення співробітництва в освітній та науковій сферах, міжнародних проектах за участі університетів Королівства Норвегії. Координатор проекту з Університету Трондхейма, професор Олексій Гайворонський, відзначив актуальність і важливість проблематики школи як для України, так і Норвегії. Тому школа має не лише освітнє, але і науково-практичне спрямування. Напрацювання школи будуть використовуватись для реагування на актуальні виклики безпеки суспільства. Заступник голови місії Посольства Королівства Норвегії в Україні пан Фредрік Артур зазначив, що школа - це унікальна можливість спілкування для студентів та аспірантів із відомими вітчизняними та закордонними фахівцями з проблематики безпеки критичних систем. Подібні освітні заходи сприяють розвитку співробітництва та пошуку нових актуальних напрямів співпраці між Норвегією та Україною. Декан факультету комп’ютерних наук та кібернетики, професор Анатолій Анісімов зазначив, що науковці факультету тривалий час досліджують проблеми безпеки критичних систем та тісно співпрацюють із закордонними колегами. Тому школа що проводиться під егідою факультету об’єднує не лише інтереси науковців, а й дає можливість передати накопичений досвід молоді – студентам, аспірантам українських та закордонних ВНЗ.

Впродовж 10 днів літньої школи понад 30 її учасників з Австрії, Грузії, Молдови, Німеччини, Норвегії та України прослухали різноманітні лекції з проблематики безпеки критичних систем та інфраструктур. Високоосвічені вчені та практики-лектори школи: академік НАН України Юрій Єрмольев, член кореспонденти НАН України Анатолій Анісімов та Павло Кнопов, професори Томас Буркард, Олексій Гайворонський, Василь Горбарчук, Ібраім Дідманідзе, Володимир Заславський, Володимир Кирилюк, Олександр Корнійко, Володимир Норкін, Михайло Савчук, кандидати наук Дмитро Бірюков, Віктор Гречанінов, Тетяна Єрмольева та Сергій Кондратов прочитали цикл лекцій з питань системної безпеки та ризик менеджменту об’єктів критичної інфраструктури, фінансових систем, інформаційних мереж, проблем водопостачання, та кібербезпеки, космічних систем, моделей та методів прийняття робастних рішень.

В рамках проведення, відповідно до програми навчання літньої-школи передбачені теоретична та практична частини навчання на факультеті комп’ютерних наук та кібернетики та Канівському природному заповіднику.  В рамках практичної частини навчання учасники школи відвідали Канівську ГЕС з метою ознайомлення з її функціонуванням та безпеки, яка є об’єктом критичної інфраструктури - енергосистеми України.

Учасники школи отримали відповідний сертифікат.

В рамках реалізації культурної програми норвезько-української літньої школи її учасники відвідали культурні та історичні пам’ятки Канева. Комфортне проживання на території Канівського природного заповідника сприяло реалізації освітнього процесу, професійно-наукового діалогу та обговоренню нових напрямків та ідей для розвитку міжнародного  співробітництва.Учасники, оргкомітет та координатори літньої школи щиро вдячні адміністрації КНУ імені Тараса Шевченка, Канівського природного заповідника, центру харчування №2 та автомобільній службі університету за підтримку в реалізації гранту фонду SIU та якісно надані послуги під час проведення норвезько-української літньої школи в Києві та Каневі.

Координатор норвезько-української літньої школи,

професор Володимир Заславський

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024