Новини

 

Лада Коломієць отримала грант імені Фулбрайта

16.08.2017

Лада Коломієць – професорка кафедри теорії та практики перекладу з англійської мови Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, отримала грант імені Фулбрайта – урядової програми академічних обмінів США для наукового відрядження на 2017-2018 навчальний рік до Університету штату Пенсильванія (Pennsylvania State University) з метою укладання «Антології новітньої мультикультурної американської літератури» у власних українських перекладах.

Антологія охоплюватиме найкращі зразки художніх творів малої форми, написаних у 1990–2010-ті роки американськими авторами, які належать до різних етнокультурних груп. Таку антологію вперше буде створено українською мовою.

Принцип її укладання досі не має аналогів у світовому перекладі. Художні переклади відкривають нові перспективи для відродження та поширення української мови, яка є об’єднавчою державною мовою, як і англійська мова для американців. Антологія сприятиме кращому розумінню американської культури з її концептом мультикультуралізму як джерела життєвих сил та певних компромісів між «внутрішнім я» і суспільством, між самосприйняттям особистості, її поглядом на світ і спільними для громади цінностями.

Книжка збагатить українських читачів досвідом доброзичливого співіснування, взаємності, крос-культурності кордонів і єдності громадян своєї держави.

У періодиці з кінця 1990-х років у перекладах Лади Коломієць були опубліковані: літературні есе Джима Дінґлі, Джеймса Бресфілда, Езри Паунда, Марти Богачевської-Хом’як, оповідання Рея Бредбері та поезії Ділана Томаса.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024