Новини

 

Польова практика студентів-геологів у Греції

26.05.2017

Наприкінці квітня студенти та викладачі Інституту геології КНУ взяли участь у захоплюючій подорожі до грецького регіону Калаврітав рамках співпраці з Університетом Ставангеру (Норвегія).

На цьому унікальному геологічному полігоні, що розташований у межах південного борту рифту Корінс, протягом тижня студенти мали змогу поліпшити свої знання у структурній геології, геологічному картуванні, тектоніці, седиментології та секвентній стратиграфії.

Практика проходила під керівництвом професорів Крістофера Таунсенда (Christopher Townsend) та Алехандро Ескалони (Alejandro Escalona) у складі інтернаціональної групи студентів серед яких були представники Норвегії, Швеції, Португалії, Франції, Греції, Ірану, Бангладешу та Китаю.

Університет Ставангеру проводить подібні польові практики протягом вже 10 років як частину курсу вільного вибору студента, присвяченого тривимірному моделюванню осадових басейнів.

Цього року до колег з Норвегії змогли долучитися студенти першого курсу магістратури ННІ «Інститут геології» Олександра Вальтер, Тамара Геращенко та студенти четвертого курсу Євгенія Кравченко, Ярослав Триф’як та Ксенія Ягорлицька. Це стало можливим завдяки проекту співпраці між КНУ та Університетом Ставангеру CPEA-ST-2016/10031, що фінансується за рахунок Норвезького фонду інтернаціоналізації освіти.

Проведений курс поділяється на два етапи: перший – робота в полі,головною метою якої було зрозуміти геологічну будову полігону, скласти геологічну карту й серію розрізів та другий етап – подальша обробка матеріалів в камеральних умовах зі створенням просторової моделі за допомогою сучасного програмного забезпечення.

Польова частина видалася вкрай насиченою роботою у різноманітних умовах: від холодних вітрів на засніжених горах до блакитного моря на теплому узбережжі. За допомогою автомобілів вдалося оглянути велику кількість прекрасних точок спостереження, головна частина з яких дозволяє студентам ознайомитись із рифтогенними структурами та пов’язаними з їх формуванням дельтовими відкладами.Наприклад розрізи дельт Гільбертового типу, які вивчались під час практики, вважаються одними із найкращих в Європі. Також студенти і викладачі мали змогу побачити застосування дронів, лідарів та сейсмічних досліджень з використанням радіохвильового зв’язку у польових умовах.

Подібний підхід демонструє вдале поєднання польових геологічних методів та геоінформаційних технологій, тобто набуття навичок, що їх потребує сучасна геологія. Зібрана інформація обробляється у дуже стислі терміни, а по завершенню моделювання відбудеться захист робіт та зарахування студентам відповідної кількості кредитів ECTS в рамках програми академічної мобільності.

З української сторони допомагали студентам доценти Інституту геології Іван Віршило, Дмитро Кравченко та Марія Курило.

Співпраця з Університетом Ставангеру продовжиться влітку, коли до Карпат завітають норвезькі студенти та восени, коли з лекційним курсом з нафтової геології до КНУ завітає професор Пол Надо (Paul Nadeau).

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024