Новини

 

“Національна періодика початку ХХ століття: розвиток і реалізація української ідеї державотворення”

11.12.2006
Під такою назвою відбулась міжнародна наукова конференція присвячена 100-літтю газети “Рада” в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка 8-9 грудня 2006 року.

Газета “Рада” стала одним з масових видань після зняття царським урядом заборони на українське друковане слово. Перший номер “Ради” побачив світ 15 (28) вересня 1906 року. Засновником і видавцем газети був видатний громадський діяч Євген Чикаленко. “Рада” була всенародною позапартійною газетою, що гуртувала українську інтелігенцію, ділові та фінансові кола, політичні сили різних спрямувань у справі відродження української державності. Незважаючи на численні перешкоди: заборони на вихід, штрафи, арешти співробітників “Рада” незмінно стояла на сторожі національних інтересів. З липня 1914 по березень 1917 року вихід газети було заборонено. Після лютневої революції 1917 видання відновлено під назвою “Нова Рада (Рада)”.

Відкрив конференцію директор Інституту журналістики Володимир Різун. Він привітав учасників з початком роботи конференції та надав слово для виступу редактору газети “Рада” Миколі Цимбалюку. Редактор розповів про місце і роль “Ради” в українській національно-визвольній боротьбі початку ХХ століття. Виступила на пленарному засіданні й онука Володимира Леонтовича (одного з видавців “Ради”) Олена Леонтович.

Після двох пленарних засідань робота конференції продовжилась в 4 секціях:
Газета “Рада” – кузня творчих ідей і талантів;
Контекст національної преси початку ХХ століття;
Еволюційні процеси в історії української журналістики;
Традиції, здобутки і проблеми сучасних українських медіа.

Близько 140 науковців під час конференції поділилися результатами своїх досліджень.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024