Новини

 

У КНУ вшанували пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18.05.2017

Cьогодні в Україні День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Він відзначається також як День боротьби за права кримських татар. Третій рік поспіль в цей день біля Головного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка, поруч із українським та університетським, відбулося підняття кримськотатарського прапора.  Підняли прапор  на флагшток під звуки двох гімнів українські та кримськотатарські студенти, одягнені в національні костюми. Присутні вшанували пам'ять жертв геноциду хвилиною мовчання.

18 травня 1944 року радянська влада провела масове виселення кримських татар з Криму, звинувативши їх у співпраці з нацистами. В ході Депортації було виселено близько 238 тисяч кримських татар, в перші роки Депортації у спецпоселеннях загинуло 46% народу, переважно людей похилого віку, жінок, дітей.

У пам'ятному заході вшанування  жертв геноциду взяли участь Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, проректори, керівники інститутів та факультетів, студенти, викладачі, співробітники університету.  Мустафа Джемілєв зазначив, що це був страшний злочин радянської влади проти кримськотатарського народу задля процвітання російського світу. «Таких злочинів не прощають і не забувають», сказав він.

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024