Новини

 

Ніч у Червоному-1917

12.05.2017

25, 27 та 28 квітня 2017 року з нечуваним ажіотажем у Червоному корпусі Університету відбулися нічні театралізовані екскурсії , організовані студентами історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Захід був присвячений 100-річчю Української революції, а також подіям, що передували 1917 року.

Про успіх акції свідчить кількість відвідувачів. На перших екскурсіях про імператорську добу Університету ще у вересні минулого року середня кількість екскурсантів складала 15-25 людей, тож тоді за три дні було проведено екскурсії понад 300 учасникам. Натомість наступні екскурсії («Ніч у Першій Київській гімназії» в листопаді 2016 року та другий сезон у березні поточного року) викликали іще більшу зацікавленість подіями української історії та неодноразові питання: «А коли буде Червоний?».

Протягом екскурсії наші екскурсанти ставали не просто глядачами, а учасниками подій – разом із нами вони допомагали виявляти підпільні студентські гуртки в передреволюційну добу, могли свідчити на військово-польовому суді, бачили бурхливі події 1911 року в Києві, згодом – відвідували православну домову церкву нашого Університету і могли сповідатися. Опісля відправлялися шукати братів Турбіних і разом із Гайдамацьким кошем армії УНР штурмували завод «Арсенал». Бачили і героїв творів Булгакова, які демонстрували, що революція – це не лише героїзм, а й любов та біль. Продовжували пошуки Турбіних і знаходили їх у анатомічному театрі (і, судячи з відгуків, добряче там лякалися), а наостанок – мали унікальну змогу простежити дискусію між видатними випускниками і революціонерами нашого Університету – Грушевським, Винниченком, Булгаковим, Богомольцем і Стражеско, а також представниками ворожих таборів – Денікіним і Троцьким. Кожен екскурсовод теж перебував у «революційному» образі і мав свою особливу особисту історію. Таким чином, жодна екскурсія,  а їх проведено 15 за три ночі, не повторювалася!

Подібний проект є унікальним не лише серед університетів України, а й серед екскурсійних компаній загалом. Як писали про Ніч у відгуках: «Таких ініціатив я ще не бачив, адже студенти тримаються суто на своєму ентузіазмі, без фінансування, але видають неймовірний продукт». Незважаючи на усі складнощі, команда з понад 50 студентів історичного факультету впоралась.

Тому окремо студенти хотіли б подякувати усім екскурсантам, Студентському самоврядування Університету, викладачам і адміністрації історичного факультету, зокрема, Олені Чернишевич  та Івану Патриляку, проректору з виховної роботи В’ячеславу Шамраю і керівнику Відділу по роботі зі студентами Віктору Собку за підтримку та співпрацю.

Приємно зазначити, що на театралізованих екскурсіях від студентів-істориків побували і кілька десятків абітурієнтів, студентів і викладачів різних факультетів та інститутів нашого Університету, представники інших університетів Києва, журналісти та блогери, керівні особи нашого Університету і його структур, представники КМДА, працівники міністерств і просто зацікавлені кияни. За три ночі, за підрахунками організаторів,  екскурсію відвідали  близько 400 людей. Відвідувачі щедро ділилися своїми відгуками у соціальних мережах. Окрім того, про «Ніч у Червоному» написав один із найвідоміших українських журналів «Тиждень», а також інформаційний департамент СПУ. Усі були вражені екскурсією і підтримали ініціативу студентів.

Наразі ведеться активна підготовка до наступних екскурсій.

Слідкуйте за новинами тут - https://www.facebook.com/nightuniv/

 

Олексій Руденко

голова Студентського парламенту

історичного факультету,

керівник творчого об’єднання «Ніч в Університеті»

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024