Новини

 

Виставка “Археологічні скарби Чорного моря” – презентація франко-греко-української наукової співпраці

29.11.2006
Відкриття археологічної виставки “Археологічні скарби Чорного моря” присвяченої 100-річчю з дня народження видатного археолога-античника професора Л. М. Славіна відбулось в музеї історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка 28 листопада 2006 року. Дана виставка стала результатом франко-греко-української наукової співпраці у 2006 році.

Відкрив археологічну виставку декан історичного факультету Київського університету, доктор історичних наук, професор Віктор Колесник. Серед перших відвідувачів був Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні пан Жан Поль Везіан.

З давніх давен через Чорне море проходили головні торгівельні маршрути між Європою та Сходом. Торгівельне судноплавство посідало важливе місце в житті міст та поселень Північного Причорномор’я; археологічний матеріал здобутий під час підводних досліджень свідчить про чисельні торгові та культурні зв’язки з різними містами басейну Чорного та Середземного морів; розкопки та розвідки постійно поповнюють список товарів, які були в торговому обміні на той час.

На виставці представлені товари, які перевозили купці середньовіччя: амфори, полив’яний посуд, вироби зі скла і металу, знайдені на місці загибелі корабля ХІІІ ст. під час розкопок у 2006 році. Вперше тут можна побачити, унікальну за кількістю та різноманіттю колекцію графіті на середньовічному посуді. За писемними джерелами досліджувана археологічна пам’ятка є місцем загибелі італійської середньовічної галери із Пізи, яка згоріла під час бою в Саудацькій бухті 14 серпня 1277 р.

У 2006 році науковці Київського університету досліджували вантаж корабля ХІІІ століття разом з колегами з лабораторії археометрії та археології (CNRS 5138) в Ліоні згідно планів проекту франко-української програми науково-технічного співробітництва “Дніпро”. З науковцями Ліонського університету зроблені аналізи керамічної тари, до наукового обігу введено інформацію про різні типи полив’яного посуду, результати досліджень оприлюднені на міжнародних конференціях у 2006 році в Іспанії, Італії та Польщі.

Цьогорічна виставка підготована до 100 річчя видатного археолога, члена-кореспондента АН України професора Л.М. Славіна (1906-1971). За його наполегливої праці у 1944 р. на історичному факультеті університету було засновано першу і довгий час єдину на Україні, кафедру археології. Саме ним закладені традиції активної співпраці колективу кафедри з провідними науковими і академічними установами країни по організації і проведенню циклу навчальних практик для майбутніх фахівців. Сучасні співробітники кафедри не лише зберігають, а й розвивають досвід свого першого завідувача і вчителя. Також у виставковому приміщенні навчального музею кафедри археології та музеєзнавства розгорнуто невеличку виставку для студентів, що висвітлює основні події педагогічної діяльності та науковий доробок проф. Л.М. Славіна.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024