Новини

 

Японська сакура прикрасить Ботанічний сад КНУ

11.04.2017

У Ботанічному саду Київського національного університету  імені Тараса Шевченка розкошує квітень. Весна постелила килими тендітних первоцвітів. У ніжну зелень вбралися вікові старожили саду. Розпустили пелюстки величні красуні-магнолії. До цього цілющого джерела краси линуть і люди, і птахи, і перші метелики.

Саме тут серед розмаїття представників флори з усіх кінців світу від сьогодні знайшли своє місце 20 японських сакур, привезених з Країни сонця, що сходить. Приводом для їхнього поселення на українській землі стало те, що 2017 рік оголошено Роком Японії в Україні, а ще -  на відзначення 25 річниці з дня встановлення дипломатичних стосунків між Україною і Японією.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні пан Шігекі Сумі, відкриваючи церемонію, назвав її свідченням глибокої поваги і дружби, що визначають взаємини між нашими країнами і великим бажанням обох народів розвивати і поглиблювати їх.

Ректор КНУ академік, Надзвичайний і Повноважний Посол України Леонід Губерський наголосив на тому, що Японія однією з перших визнала незалежність України, і ми належно цінуємо цей важливий крок і дякуємо японському народові за підтримку.  Університет також пишається своїми  плідними зв’язками з 11-ма японськими ВНЗ та низкою фірм і тією співпрацею, що існує і інтенсивно розвивається. Що ж до сьогоднішньої приємної події, то він упевнений, що чудове, відоме на весь світ, національне дерево Японії доповнить старовинну і сучасну колекцію рослин нашого Ботанічного саду, якому виповнюється вже 178 років.

До висадки сакур на постійне місце проживання долучилися студенти, викладачі, дипломати і навіть народний депутат України голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко. Місце позначили пам’ятною табличкою:  коли і на ознаменування яких подій посаджені ці стрункі красуні.

Родзинкою свята став виступ студентки 4 курсу Інституту філології Катерини Новицької. Вона натхненно і артистично прочитала вірш Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати…» японською мовою. Всі присутні були у захваті! Японська мова викладається в КНУ вже понад 20 років.

У рік Японії в Україні в 20 містах нашої країни за ініціативою Посольства Японії  буде посаджено 1000 сакур. Віримо, що їхнє цвітіння зробить наш світ добрішим!

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024