Новини

 

Наполеонівські війни в КНУ

10.04.2017

7 квітня 2017 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочалися традиційні «Дні Мінерви», у рамках яких військові історики і реконструктори знайомлять усіх охочих зі структурою, зовнішнім виглядом і озброєнням

армій минулого.

Цього разу на історичний факультет КНУ завітали солдати 13-го полку легкої піхоти з корпусу маршала Луї Нікола Даву, однієї з кращих частин «Великої армії» Наполеона Бонапарта. Вітчизняні реконструктори долучились до заходу під керівництвом заслуженого художника України, геральдиста, розробника сучасних військових одностроїв Збройних сил України, кавалера Ордену Почесного легіону Олексія Руденка. Разом з колегою Ярославом Павлишинцем, історики-любителі прочитали лекцію на тему «Україна і доба наполеонівських війн».

Олексій Руденко почав із опису передумов і логіки революційних події у Франції та початку військової кар'єри Наполеона. Натомість Ярослав Павлишинець розповів про малодосліджену сторінку війн доби Бонапарта – дії французького флоту на морі, що було несподіванкою навіть для знавців ХІХ століття.

Насамкінець лектор окреслив паралелі між Україною 2013-2017 рр. та революційною Францією,  змалював участь українців у війні Російської імперії з Бонапартом, розповів про маловідомих генералів та солдатів царської армії, родом з українських земель й з відповідними прізвищами, які проявили себе в боях з французами.

Фіналом лекції стала презентація самих реконструкторів: Олексій Руденко описав кожного зі своїх колег «в образі» бійців наполеонівської армії, пояснив різницю між різновидами уніформи підрозділів. Найбільше захоплення глядачів викликав барабанщик, інструмент якого зроблений за автентичними зразками.

Насамкінець колектив реконструкторів продемонстрував учасникам заходу, справжні тогочасні військові сигнали – давно в КНУ не звучав справжній військовий барабанний дріб.

Військово-історичний клуб є одним із найстарших в Україні. Він брав участь у численних масштабних реконструкціях, зокрема битви під Прейсіш-Ейлау, Бородіно, Ватерлоо, Аустерліцем та багатьох інших.

Більше фото 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024