Новини

 

Виставка Петра Антипа «Амазонка – богиня степу»

03.04.2017

З 4 до 20 квітня «КалитаАртКлуб» організовує в Національному музеї Тараса Шевченка персональну виставку Петра Антипа «Амазонка – богиня степу».

Архетипний образ амазонки з’являється в творах Петра Антипа ще на початку 2010-х років, наче в передчутті майбутніх подій в країні. Проте цей образ еволюціонує від переживання особистісної трагедії в картині «Пентесілея, Ахіллес і Терсіт», 2012) до узагальненого образу Володарки степу (недарма вона – «богиня» в інтерпретації автора), починаючи з 2014 року.

До експозиції увійдуть створені в Донбасі довоєнні та нові скульптурні й живописні роботи митця, що з’явилися на світ після його вимушеного переїзду до Києва в 2014 році.

Виставка «Амазонка – богиня степу» сфокусована на міфологічній спадщині. Міф (переважно космогонічного й героїчного характеру) виявляється джерелом індивідуальної міфотворчості сучасного художника.

Його не цікавить людина як така, радше людина – як частина природи та історії. Властиве художнику неоміфологічне, універсальне сприйняття світу, де все, за виразом О. Геніса, «однаково важливе, однаково неважливе, однаково священне», віддзеркалюється в його творах. Композиція в них позбавлена часу. В його скульптурно-живописному всесвіті всі – сучасники. Тут немає прогресу чи еволюції, відсутні минуле та майбутнє, є лише теперішнє, в якому люди, тварини, каміння, біоморфні та геометричні елементи зливаються в єдиний живий організм.

Відкриття - 4 квітня о 17:00.

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024