Новини

 

Хіміки проти СНІДу

23.03.2017

За даними статистики ВІЛ-інфекцією сьогодні заражені понад 33 мільйони людей. Цей вірус є надзвичайно небезпечним і підступним через те, що назавжди «причеплює»  свій геном до ДНК людини. Сучасна антиретровірусна терапія дає можливість лише  контролювати стан людини і підтримувати роботу її органів. Створення ж ефективних ліків для подолання ВІЛ-1 інфекції гальмується тим, що механізм його дії до кінця не з’ясований.

Нещодавно міжнародному творчому колективу, що включає дослідників із Франції,Індії, США й України, серед яких проф. Ів Мелі (почесний доктор КНУ), Запорожець О. А. (зав. кафедрою аналітичної хімії КНУ) та Мар’яна Шолох (випускниця КНУ, аспірантка університету м. Страсбург) розробили унікальний високочутливий флуоресцентний зонд, що дає можливість досліджувати механізм дії вірусу ВІЛ-1 на молекулярному рівні.

У статті, опублікованій у найбільш рейтинговому журналі з хімії (ІF 13, 07) Journal of the American Chemical Society представлено детальний опис застосування нового зонду для встановлення механізму дії вірусу. Ці результати увійшли також до дисертаційної роботи Мар’яни Шолох (наукові керівники – професори Ів Меліта Ольга Запорожець), що була успішно захищена в університеті м. Страсбург у липні 2016 р. (загальний  IF включених у роботу наукових публікацій перевищує 25).

На думку фахівців, ця розробка, безсумнівно, відкриває нову еру в боротьбі зі СНІДом, а також у розв’язанні невирішених проблем біофізики нуклеїнових кислот.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024