Новини

 

Магістри-історики провели незабутню практику в Італії

17.03.2017

На початку лютого, коли Київ був скутий морозом, магістри кафедри історії мистецтв історичного факультету відбули до сонячної Італії для знайомства з шедеврами світового живопису.

Кафедрі історії мистецтв ще не виповнилося й двох років. Вона була створена за наказом ректора у 2015 р. Колись така кафедра існувала ще в стінах університету Св. Володимира, проте була знищена революцією 1917 року. Майже на сто років університет залишився без обов’язкового для кожного класичного вишу напрямку. Зусиллями історичного факультету та керівництва університету історія мистецтв у КНУ була відроджена. Кафедра поставила собі завданням не лише навчити студентів теорії та історії мистецтв, але й познайомити їх з аутентичними творами західноєвропейських митців. Тому з 6 по 13 лютого 2017 року, група студентів та викладачів кафедри вирушила до Італії.

Першим містом практики стала Флоренція колиска італійського Відродження. Вона дала світові Данте, Петрарку, Мазаччо, Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Мікеланджело та багатьох інших славетних діячів культури та мистецтва. До сьогодні місцеві музеї, храми та палаццо прикрашають твори видатних флорентійських живописців.

Протягом п’яти насичених днів магістри історії мистецтв відвідували галереї та музеї – Уффіци, Барджелло, Академію з її знаменитим Давидом роботи Мікеланджело, палаццо Пітті. Крок за кроком вони відкривали для себе Ботічеллі, Рафаеля, Леонардо та Донателло.

Практика не обмежувалася музеями. Студенти завітали до квітучих апельсинових садів палаццо Медичі-Ріккарді, піднялися на дзвіницю-кампаніллу собору Санта Марія дель Фьоре та навіть скуштували традиційного флорентійського морозива.

Керівники групи Андрій Пижик та Лілія Іваницька відвідали Флорентійський університет, де зустрілися з деканом історичного факультету (SAGAS) Стефано Дзампоні. Вони обговорили подальшу співпрацю як у науковому напрямку, так і у обміні студентами та викладачами.

Після Флоренції на магістрів чекала Сієна, а також Венеція, де якраз розпочався щорічний Карнавал. Блиск золота собору св. Марка та готична архітектура Палаццо Дукалє, багаті на шедеври галерея Академії та палаццо Коррер – такі враження залишила по собі колишня «Найсвітліша» столиця адріатичної торгівлі.

Отже, результатом музейної практики кафедри історії мистецтв стало як знайомство з мистецтвом та культурою Флоренції, Сієни та Венеції, так і налагодження тісних зв’язків з колегами з Флорентійського університету. Тому музейна практика у наступному 2018 році обіцяє бути для студентів не менш цікавою та плідною.

 

Завідувач кафедри історії мистецтв

Петро Котляров

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024