Новини

 

Інформаційно-обчислювальному центру 50 років!

17.11.2006
Інформаційно-обчислювальному центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка виповнилось 50 років. З цієї нагоди 15 листопада 2006 року відбулось кілька заходів, серед них прес-конференція, яку вів начальник Інформаційно-обчислювального центру (ІОЦ), кандидат фізико-математичних наук, доцент Юрій Володимирович Бойко. Він розповів усім присутнім, що ІОЦ було засновано 12 листопада 1956 року на базі механіко-математичного факультету університету (наказ Міністра вищої освіти Української РСР N576).

За словами Юрія Володимировича, з першого дня роботи Інформаційно-обчислювального центру його співробітники поставили собі за мету займатися не тільки розвитком та підтримкою обчислювальної техніки, але й підготовкою наукових кадрів. Так, наприклад, у 1958 р. було започатковано підготовку аспірантів за спеціальністю "Обчислювальна техніка", а першими науковими керівниками молодих вчених стали В.М.Глушков та Б.М.Маліновський.

Розповідав начальник ІОЦ не тільки про історію центру, а й про його нові досягненнями. Ось деякі з них за останні кілька років:

1. Власними силами було створено потужну комп’ютерну мережу університету. Дана мережа побудована на волоконно-оптичних лініях зв’язку та з’єднує не лише будівлі Університету, які розташовані у різних частинах міста, але й провідні наукові установи Києва.

2. У 1999 році було створено перший обчислювальний кластер на сучасній комп’ютерній базі. На сьогодні це найбільш використовуваний обчислювальний кластер в Україні (http://www.cluster.kiev.ua/). На його основі, у рамках спільного проекту Інституту теоретичної фізики НАН України ім. Боголюбова, CERN та Інформаційно-обчислювального центру Київського національного університету імені Тараса Шевченка, було протестовано i запущено перший в Україні сайт міжнародної обчислювальної системи ALIEN GRID (http://pcalimonitor.cern.ch:8889/).

3. У 2000 році було створено Регіональну мережеву академію CISCO (http://www.netacad.kiev.ua/). У 2004 році компанія Cisco Systems визнала академію університету кращою регіональною академією в СНД. Академія ІОЦ успішно керує роботою 17 локальних академій, які створені у провідних ВНЗ України, Грузії, Вірменії та Білорусі. До речі, це єдина академія в Україні, яка має право готувати інструкторів Локальних академій до рівня сертифікації CCNP (Cisco Certified Network Professional).

4. У 2004 році було створено першу в Україні ІТ академію Майкрософт. (http://www.microsoft.com/Ukraine/News/Issue.asp?11-06-2004-ItAcademy.xml). На сьогодні ІТ академія університету займає провідні позиції в Європі з сертифікаційного рівня викладачів.

5. Особлива гордість ІОЦ — реалізація унікального проекту — відкриття та підтримка чотирьох комп’ютерних класів загального доступу студентів по 40-60 комп’ютерів. Кожний студент університету має змогу у довільний час безкоштовно відвідувати клас, користуватись інтернетом, виконувати завдання, бути в курсі останніх наукових тенденцій.
6. ІОЦ першим в Україні локалізував та почав впровадження відомої системи дистанційного навчання ILIAS.

7. Завдяки значному розвитку WEB-сайтів та різноманітності контенту ІОЦ першим серед ВНЗ під’єднав комп’ютерну мережу університету до точки обміну українським трафіком UA-IX. Зараз потужність цього каналу складає 1 Гбіт/с.

8. ІОЦ брав безпосередню участь у створенні електронного каталогу бібліотеки ім. Максимовича — першого серед каталогів великих бібліотек — та запуску системи автоматизації видачі книжок.

9. Колектив ІОЦ приділяє значну увагу автоматизації навчального процесу в університеті. Серед особливо вдалих проектів слід відзначити створення та супроводження системи "Абітурієнт". Завдяки цій системі повністю автоматизовано роботу приймальної комісії, для широкого загалу в режимі он-лайн протягом всього терміну подачі документів публікується конкурс на факультетах та інститутах (http://univ.kiev.ua/ua/abit/stats).

10. Створення та підтримка бази даних "Студент". Ця робота дозволяє повністю автоматизувати методичну роботу університету. Завдяки створенню системи загальномережевої трансляції відеолекцій студенти мають змогу побачити та послухати лекції видатних професорів, всесвітньо відомих вчених, які відвідують університет (http://www.electure.kiev.ua/ ).

11. Слід також відмітити створення та впровадження системи автоматизації поточного контролю знань студентів, системи автоматизації бухгалтерії, системи авторизації доступу до мережі інтернет та чисельних сайтів та порталів університету.

На сьогодні інформаційна система університету обслуговує близько 25 тис. користувачів, містить більше 30 серверів (фото) та розгалужену мережу активного мережевого обладнання (фото).

Після прес-конференції в актовій залі Головного корпусу відбулись урочисті збори за участю керівництва університету, деканів факультетів, директорів Інститутів, співробітників ІОЦ та гостей, які прийшли поздоровити Інформаційно-обчислювальний центр з їхнім ювілеєм. Ректор Київського університету, академік, Віктор Васильович Скопенко привітав ІОЦ зі святом, нагородив орденом святого Володимира доктора фізико-математичних наук, професора Юрія Серафімовича Жаркіх і кандидата фізико-математичних наук, доцента Володимира Петровича Шевченка та вручив почесні грамоти представникам компаній Cisco Systems, Microsoft, Intel та представникам декількох українських компаній, які на протязі багатьох років є партнерами Інформаційно-обчислювального центру і внесли значний вклад у розвиток інформаційних технологій в університеті.

А який же ювілей без подарунків? По-справжньому королівський подарунок зробив ІОЦ керівник представництва Intel в Україні Володимир Шаров – найсучасніший двохпроцесорний сервер на базі чотирьохядерних процесорів Intel®Xeon® E5300l, який був випущений у світовий продаж у цей же день. Потім Юрій Володимирович ознайомив присутніх з історією, роботою та досягненнями Інформаційно-обчислювального центру.

То ж, послухавши Юрія Володимировича з повним правом можна сказати, що з п’ятдесяти років існування ІОЦ жодного дня не було змарновано — кожен з них був присвячений розвитку та відданий прогресу.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024