Новини

 

«Кобзарство як феномен нематеріальної культурної спадщини України»

23.02.2017

Під такою назвою 22 лютого у стінах Інституту філології відбувся науково-практичний семінар, приурочений до 80-річчя кобзаря Ігоря Карповича Рачка. Захід зніціювали аспірант Андрій Паславський та студент Василь Жованик за підтримки кафедри фольклористики.

Кобзарство є одним із національних маркерів, це, те, що вирізняє нас, українців, серед інших народів, робить унікальними. Кобзарство – живе явище, воно історично сформоване, але видозмінюється з часом. Ігор Карпович Рачок – відомий кобзар України – зберіг і доносить до сучасників традиційну подачу і манеру виконання чоловічого співу. Цьогоріч йому виповнилося 80 років. За поданням кафедри фольклористики Інституту філології Ігоря Рачка Міністерство культури України нагородило ювіляра державною подякою.

З нагоди ювілею також було організовано науково-практичний семінар у стінах Інституту філології, де є студії з кобзарства та студенти-співці. Учасники зібрання, серед яких були – майстер традиційних народних інструментів, учень Миколи Будника Юрій Кочержинський, директор унікального та єдиного в Україні Музею Кобзарства Світлана Тетеря, майстер музичних інструментів та відомий співець Юрко Ягусевич, лірник Юрій Єжиль та викладачі Інституту філології, зокрема виступаючі – завідувач кафедри фольклористики Олена Івановська, викладач кафедри зарубіжної літератури Олена Кобчинська та студенти ділилися враженнями та розповідали про Ігоря Карповича як про «людину з великим обширом, але просту на перший погляд», «людину сковородівського типу». Під час семінару кобзарі виконали декілька пісень для присутніх у залі.

Інститут фіології

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024