Новини

 

Сюрпризи від заліза: відкриття професора Ігоря Фрицького і його колег

07.02.2017

Нещодавно творчому колективу дослідників із України, Польщі, Німеччини і Данії під керівництвом завідувача кафедри фізичної хімії Київського національного університету імені Тараса Шевченка професора Ігоря Фрицького, вдалося синтезувати принципово нові комплексні сполуки заліза у ступені окиснення +4.

Ці сполуки високовалентного заліза не просто самовільно утворюються у водному розчині, завдяки окисненню на повітрі, вони  можуть необмежено довго існувати за звичайних умов як у твердому стані, так і в розчинах.

Одержані професором Ігорем Фрицьким та його колегами комплексні сполуки заліза (IV) виявили диводижну стійкість. Так, їх розчини у воді та органічних розчинниках за звичайних умов зберігаються місяцями без жодних ознак розкладу. Перевірка складу твердих зразків сполук, що зберігалися на повітрі протягом року, не виявила жодних змін. Більше того, сполуки стійкі до агресивних середовищ, адже їхні розчини у сильних кислотах (при рН 1) і лугах (при рН 13) протягом місяця розкладаються не більше ніж на 3%.

Секрет відкриття криється в тому, що атом заліза фактично було «упакувано» в нанокапсулу (так званий, клатрохелат), у якій він ефективно захищений, екранований від різноманітних факторів довкілля, зокрема, таких, як вплив молекул розчинників, відновників, тощо. У такий спосіб, молекули реагентів, з якими могли би взаємодіяти сполуки високовалентного заліза, не можуть наблизитися до атома заліза. «Зашити» залізо у нанокапсулу вдалося за допомогою застосування методології темплатного синтезу. Агентом, що забезпечив закривання капсули з обох верхівок, був використаний звичайний формалін (37% розчин формальдегіду).

19 січня 2017 року результати досліджень було опубліковані в одному з найпрестижніших інтердисциплінарних наукових журналів – «Nature Communications» (DOI: 10.1038/ncomms14099). Згодом інформацію про статтю було додано до стрічки новин авторитетного журналу «Chemistry Views», що висвітлює наукові, і технологічні досягнення у галузі хімії. Цей ресурс публікує одну новину з хімії на день, отже, відкриття професора Ігоря Фрицького потрапило до тридцяти найважливіших статей в галузі хімії, що публікуються кожного місяця.

Про можливості практичного застосування одержаних металокомплексів наразі казати дещо завчасно, адже відкриття має фундаментальний характер. Імовірно, синтезовані сполуки 4-валентного заліза можуть знайти використання як каталізатори в реакціях окиснення різноманітних біологічних молекул, як сенсори на антиоксиданти, а також як конструкційні блоки, «наноцеглини» для створення різноманітних функціональних матеріалів з незвичайними оптичними, магнітними та електрохімічними властивостями.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024