Новини

 

Відбулося січневе засідання Вченої ради КНУ

17.01.2017

16 січня відбулося перше у новому 2017 році засідання Вченої ради КНУ.

З огляду на основне питання порядку денного «Про підсумки науково-дослідницької роботи  в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка у 2016 році та завдання щодо підвищення її ефективності» до участі в його розгляді та обговоренні були запрошені науковці університету. Тож перша частина була розширеною і засідання пройшло в аудиторії № 329, де змогли бути присутніми всі бажаючі і зацікавлені.

 У роботі Вченої ради також взяв участь заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха. Зі звітом у основному питанні виступили  проректор з наукової роботи Віктор Мартинюк та голова Постійної комісії Вченої ради Ігор Анісімов.

Попередньо доповідь-звіт «Про підсумки науково-дослідницької роботи в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка у 2016 році та завдання щодо підвищення її ефективності» був розміщений на сайті Науково-дослідної частини КНУ, де з ним могли і (ще можуть) ознайомитися всі зацікавлені. Тому в предметному обговоренні питання взяли участь декани, викладачі та науковці університету. Було внесено ряд слушних пропозицій.

У своєму виступі заступник міністра освіти і науки Максим Стріха наголосив на світовий тенденції  концентрації наукової діяльності навколо  університетів, тож сюди переміщуються всі складові успішності наукових розробок,  результати яких мають працювати на потреби і розвиток сучасного суспільства. Сюди ж спрямовуються і фінанси. Але все це має приносити реальні і очевидні результати, лише тоді можна говорити про ефективність наукової діяльності. На жаль, у багатьох випадках університетська наука залишається малоефективною. Університети повинніпереглянути свої підходи до організації наукової діяльності, визначитися з пріоритетами досліджень, їх актуальністю.

У своєму виступі ректор Леонід Губерський відзначив позитивні результати діяльності науковців університету у 2016 році, але більше уваги приділив викриттю недоліків та очевидним прорахункам і резервам в діяльності НДЧ, закликавши всіх активізуватися. Він наголосив, що фінансуватися будуть лише ті дослідження, у яких є реальні обґрунтовані перспективи і вагомі результати. Необхідно активніше залучати до наукової діяльності здібну молодь, створювати їй необхідні умови, а також кардинально змінити розуміння і підходи до дослідницького статусу університету.

Вчена рада КНУ прийняла проект Ухвали з цього питання з можливістю внесення пропозицій і поправок.

У другій частині засідання, що проходило в залі Вченої ради, ректор КНУ Леонід Губерський вручив Почесну відзнаку КНУ імені Тараса Шевченка Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Болгарія в Україні Красіміру Мінчеву, який виступив перед членами Вченої ради з яскравим спічем.

Ректор вручив також атестати професора та дипломи доктора наук.

На засіданні Вченої ради  були розглянуті також поточні питання.

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024