Новини

 

20-й філологічний семінар

27.12.2016

20 грудня 2016 р. в Інституті філології відбувся  20-й філологічний семінар школи «Теоретичні і методологічні проблеми літературознавства». Цьогорічна тема семінару: «Театр літературного процесу: теорія і дійові особи».

Відкрив семінар проректор з наукової роботи КНУ імені Тараса Шевченка професор Віктор Мартинюк. Першу доповідь («Літературний процес і його імітації») зробив науковий керівник семінару професор М. Наєнко.

Учасники семінару заслухали доповіді докторів і кандидатів наук з десяти університетів України (Одеського, Бердянського, Дніпровського національного та імені Альфреда Нобеля, Полтавського, Черкаського, Переяслав-Хмельницького, київських імені Шевченка та імені Бориса Грінченка, а також Інституту літератури імені Т. Шевченка НАНУ.

 Віртуально присутніми були (з надісланими доповідями) також Львівський імені Франка, Варшавський (Польща), Пряшівський (Словаччина), Брненський (Чехія) та інші університети. Відбулося обговорення різних аспектів давнього, класичного та сучасного літературного процесу, координацію його в засобах літературної періодики («Літературна Україна», «Слово і час» тощо).

Наукова бібліотека імені М. Максимовича КНУ імені Тараса Шевченка представила виставку 19-ти випусків «Філологічних семінарів», що протягом 19-ти років публікувалися за матеріалами щорічних семінарів.

Після пленарного засідання працювали дві секції (керівники–професори А. Ткаченко і Г. Александрова, Л. Рева-Левшакова і А. Степанова), а на підсумковому засіданні розгорнулася творча дискусія з приводу проблем, порушених у виголошених доповідях.

Учасники семінару з великим інтересом переглянули також документальний телефільм «Батько Гоголя», знятий Полтавською телекомпанією «Лтава» (автор сценарію і модератор – профессор Полтавського національного педуніверситету імені В. Короленка Ольга Ніколенко).

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024