Новини

 

Земна і велична постать Григорія Сковороди

20.12.2016

20 грудня в Галереї актової зали КНУ імені Тараса Шевченка відбулося відкриття виставки заслуженого художника України Генрі  Ягодкіна. Митець представив цикл живописних картин «Основи», присвячених Григорію Сковороді.

На відкритті експозиції виступили проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров,  автор полотен Генрі Ягодкін та сковородинознавці громадського об’єднання «Сковорода-300», що здійснює широку програму з пропаганди  спадщини великого українського філософа, поета і просвітителя, тлумача основ людського щастя.

Ще зі студентських років, навчаючись у Київському художньому інституті, Генрі Миколайович Ягодкін захопився постаттю мислителя. Так з’явилися перші роботи, присвячені Сковороді. А згодом, будучи вже професором кафедри живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, прищепив інтерес до величі дивовижного земляка своїм вихованцям, буваючи з ними на пленерах у місцях, пов’язаних із життям Григорія Савича. Там народилися задуми його нових картин, що  представлені на виставці.

На цих полотнах переважають мотиви, що відображають джерела творчості юного Григорія Сковороди — отчу землю і рідну природу, його роздуми про пошук людського щастя, що й узагальнено в одній із найкращих картин митця «Джерело». Вона й інші роботи циклу «Основи» свідчать: художник не прагнув відтворити біографічні подробиці життя Григорія Савича, а йшов шляхом художніх образів, розкриваючи становлення багатогранної творчої особистості — від звичайного сільського хлопчика до мислителя світового рівня, чий образ, за визначенням мистецтвознавця В. Єфремової, передається засобами символічного реалізму.

 Символіка митця яскрава, багатовимірна, а головне — вона не залишає байдужими поціновувачів прекрасного, про що й говорили присутні на презентації. А самого художника ставить у ряд найпомітніших вітчизняних митців станкового живопису сьогодення.

Виставка експонуватиметься з 20 грудня 2016 року по 17 лютого 2017 року в Галереї актової зали Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Володимирська, 60).

Розклад роботи: пн.-пт., 9:00 – 18:00.

Вхід безплатний.

Куратори виставки: Володимир Бугров, Оксана Данильченко;

+ 38 044 239 32 85

Фото Тетяни Воротняк

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024